ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η νέα πραγματικότητα σε φροντιστήρια, ΙΕΚ και Πανεπιστήμια

Από τις 11 Μαΐου οι μαθητές εκτός από τα σχολεία  θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και την εξωσχολική υποστήριξη των φροντιστηρίων που ανοίγουν κι αυτά με τη σειρά τους, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές.

Στις 18 Μαΐου το ίδιο θα ισχύσει για τα φροντιστήρια των μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου αλλά και αυτά των ξένων γλωσσών. Και σε αυτή την περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας συστήνει την παράλληλη διατήρηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σε περίπτωση που οι μαθητές ξαναμπούν στις τάξεις, θα πρέπει να τηρείται το 1,5 μέτρο απόστασης αλλά και το όριο των 15 μαθητών ανά τμήμα. Τα παραπάνω μέτρα θα ισχύσουν και για τις υπόλοιπες δομές εκπαίδευσης που θα ανοίξουν σταδιακά τις επόμενες μέρες.

Τα ΙΕΚ θα λειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου με αύξηση του ωρολογίου προγράμματος κατά δύο ώρες την ημέρα μόνο στα θεωρητικά μαθήματα και με το έτος λήξης, ανάλογα με την ειδικότητα ή τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, να ορίζεται είτε στις 30 Ιουνίου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα και το πρόγραμμα της Μαθητείας θα συνεχιστεί με το έτος να λήγει στις 15 Νοεμβρίου. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει αντίστοιχα αύξηση δύο ωρών την εβδομάδα ανά εργαστηριακό μάθημα αλλά και την αύξηση του χρόνου εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας από 4 σε 5 ώρες.

Τέλος, στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα εκκινήσουν μόνο για τους μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος και η λήξη του σχολικού έτους ορίζεται για τις 30 Ιουνίου. Δεν προβλέπεται να ανοίξουν τα ειδικά σχολεία αλλά και οι βιβλιοθήκες.

Αντίστοιχα με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια θα ακολουθήσουν ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία τους.

Τα γεμάτα αμφιθέατρα και οι εξετάσεις αποτελούν παρελθόν, τουλάχιστον για το εαρινό εξάμηνο. Από την πρώτη στιγμή τα Ιδρύματα προσαρμόστηκαν με ευκολία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και των πανεπιστημιακών να ανταποκρίνεται με επιτυχία.

Η εξεταστική διαδικασία αλλά και άλλες λειτουργίες των πανεπιστημίων αποτελούν μία νέα πρόκληση που τόσο οι πρυτάνεις όσο και το υπουργείο Παιδείας αναζητούν να λύσουν με εναλλακτικούς τρόπους.
Οι φοιτητές δεν θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα και θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία για να ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο.

Από τις 25 Μαΐου θα επανεκκινήσουν οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις, με παράλληλη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Οι φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτές τις ασκήσεις και μένουν στις φοιτητικές εστίες θα μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές από την ίδια μέρα.

Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων παρουσία του υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη σχετικά με τη συνέχιση της πανεπιστημιακής λειτουργίας, προσαρμοσμένης στα νέα δεδομένα.
Η εξεταστική περίοδος θα επιμηκυνθεί ανάλογα με την πορεία των τηλεμαθημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις θα εξαντλήσουν εναλλακτικές μεθόδους αξιολόγησης των φοιτητών όπως προφορική διαδικασία, εργασίες ή εξετάσεις, όπου κρίνεται σκόπιμο σε μικρές ομάδες. Το χρονοδιάγραμμα που σχεδιάζεται μπορεί να φτάσει μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στο πεδίο της καθοδικής πορείας της πανδημίας.

Οι πρυτάνεις αναμένουν παράλληλα και την έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι φοιτητές έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα απαραίτητα πανεπιστημιακά συγγράμματα για το εαρινό εξάμηνο.

Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις φοιτητών για τη λήψη των συγγραμμάτων με 225.813 φοιτητές που θα λάβουν 1.184.988 συγγράμματα. Από τη Δευτέρα 27 Απριλίου έχει ήδη ξεκινήσει να κατανομή τους με ευθύνη των εκδοτικών οίκων μέσω κούριερ.