Μια σκηνή, πλήρως εξοπλισμένη, χαίρει…ασυλίας στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών. Πέριξ της, οργιάζουν το εμπόριο και η χρήση ουσιών, έχουν σημειωθεί κλοπές εξοπλισμού, ενώ φοιτητές και εργαζόμενοι βιώνουν καθεστώς απειλών από εισερχομένους – εξερχομένους στον χώρο.
Μια σκηνή, πλήρως εξοπλισμένη, χαίρει…ασυλίας στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών. Πέριξ της, οργιάζουν το εμπόριο και η χρήση ουσιών, έχουν σημειωθεί κλοπές εξοπλισμού, ενώ φοιτητές και εργαζόμενοι βιώνουν καθεστώς απειλών από εισερχομένους – εξερχομένους στον χώρο.
Τοξικομανείς και διακινητές κυκλοφορούν «δίπλα» στους φοιτητές. Χρήστες παίρνουν τη δόση τους στα σκαλιά του κτιρίου. Οι φύλακες έντρομοι κλειδώνονται στο θυρωρείο, λόγω της επιθετικότητας των χρηστών. Οι γονείς διαμαρτύρονται. Διαπράττονται κλοπές πανεπιστημιακού εξοπλισμού αλλά και περαστικών από τη γύρω περιοχή. Στύλοι της ΔΕΗ ανοίχτηκαν, ώστε οι χρήστες και οι διακινητές να παίρνουν ρεύμα από τα καλώδιά της. Γενικευμένο κλίμα τρόμου. Αυτός είναι ο «διάκοσμος» των γεγονότων που διαδραματίζονται γύρω από μία υπαίθρια σκηνή εδώ και περίπου δύο χρόνια στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης. Μία σκηνή που αποτελεί αρνητικό σύμβολο· υπό τα όμματα του κράτους και των αρχών των ΑΕΙ ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι του… καπνίσει. Το πρωί οι θαμώνες της οργανώνουν με τάξη τον περίβολο της σκηνής, και όπως ανέφερε ένας εξ αυτών στην «Κ», «είμαστε για δασοπροστασία»! Το απόγευμα οι χρήστες και διακινητές ναρκωτικών την έχουν για στέκι.
Η κατάσταση είναι γνωστή στην ηγεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών πάνω από μία διετία, όμως ο πρώην πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης… αγρόν ηγόραζε, παρά τις συνεχείς και έντονες οχλήσεις των αρχών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Η λύση που υιοθετήθηκε προς το παρόν; «Να μεταφερθεί η σκηνή λίγο παραπάνω στη λογική “να μην σας βλέπουμε, να μην μας βλέπετε”. Οπως συμβαίνει συχνά-πυκνά στην Ελλάδα με τα προβλήματα» τόνισε, μιλώντας στην «Κ», καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε αυτόν τον τραγέλαφο, θα πρέπει να τονισθεί κάτι: «Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών έχει πρόσφατα καταταγεί στα 100 καλύτερα σχετικά Τμήματα στον κόσμο. Επίσης, πέντε καθηγητές του εξωτερικού, στο πλαίσιο της πρόσφατης αξιολόγησής του, χαρακτηρίζουν το Τμήμα το καλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη για το αντικείμενό του» ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρός του Ιωάννης Σταυρακάκης.
Ειδικότερα, σήμερα η σκηνή είναι εγκατεστημένη μέσα στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή του Ζωγράφου, περίπου 100 μέτρα μακριά από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και απέναντι από τα κτίρια του Υδραγωγείου. Το πρόβλημα έχει ανακύψει εδώ και δύο χρόνια, όταν οι θαμώνες της – εξωπανεπιστημιακοί κατέλαβαν αρχικά ένα χώρο μπροστά ακριβώς στο κυλικείο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, το οποίο είναι ακριβώς στην είσοδο του κτιρίου του Τμήματος. Οπως θεωρούν πανεπιστημιακοί, η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι τυχαία, καθώς το Τμήμα βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης επί της οδού Ούλοφ Πάλμε. Επίσης, είναι πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο της Πανεπιστημιούπολης και έχει πρόσβαση στην Καισαριανή, αφού ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος.
Οι εξωπανεπιστημιακοί δρουν επί της ουσίας ανενόχλητοι, προκαλώντας τον φόβο σε φοιτητές, καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό, που ζουν υπό καθεστώς απειλών. Ιδού τι έχει καταγγελθεί στον κ. Πελεγρίνη την τελευταία διετία:
•Γίνεται χρήση παράνομων ουσιών. «Είμαι μητέρα φοιτητή στο Τμήμα. Υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι εξωπανεπιστημιακοί έρχονται και καπνίζουν χασίς έξω από το κυλικείο. Θεώρησα χρέος μου να σας το μεταβιβάσω» λέει μια καταγγελία.
•Οι εξωπανεπιστημιακοί δημιουργούν επεισόδια με φοιτητές.
•Είναι πιθανόν αυτουργοί πέντε διαρρήξεων που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στο κυλικείο.
•Από τον τελευταίο Μάρτιο έως τώρα στο Τμήμα έχει σειρά κλοπών, με απώλεια εξοπλισμού ύψους άνω των 100.000 ευρώ.
•Τον χειμώνα άνοιξαν στύλο της ΔΕΗ και έπαιρναν ρεύμα για να ανάψουν σόμπες και να ζεσταθούν.
•Ενα Σάββατο στα μέσα του καλοκαιριού έγινε πάρτι δίπλα στο Κέντρο Ενέργειας, χώρο με λεβητοστάσιο και άρα υψηλού κινδύνου σε περίπτωση όποιου ατυχήματος.
•Εργαζόμενος από το Υπολογιστικό Κέντρο έγινε μάρτυρας ληστείας ηλικιωμένης απέναντι από το Τμήμα και στα όρια της αρχής των κατοικιών της Καισαριανής, από άτομο το οποίο ανήκει στην ομάδα των εξωπανεπιστημιακών και το οποίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Τμήμα.
•Οι εργαζόμενοι του Υπολογιστικού Κέντρου νιώθουν συνεχή φόβο από την παρουσία των εξωπανεπιστημιακών, που φαίνεται να είναι συχνά εκτός εαυτού υπό την επήρεια ουσιών.
•Συχνά οι εξωπανεπιστημιακοί λογοφέρουν έντονα με τους φύλακες του κτιρίου, όταν προσπαθούν να εισέλθουν στα κτίρια για διαφόρους λόγους ή να πάρουν καρέκλες από τις αίθουσες για να εξυπηρετηθούν.
«Η κατάσταση συνεχίζεται η ίδια, έστω κι αν τώρα δεν τους βλέπουμε μπροστά μας γιατί έχουν μεταφερθεί λίγο παραπάνω. Σχεδόν κάθε βράδυ έρχονται στη σκηνή χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Κάποιοι κάθονται στα σκαλιά του Τμήματος. Οταν ο φύλακας τους ζητεί να φύγουν, τον βρίζουν. Ο άνθρωπος φοβάται» ανέφερε στην «Κ» εργαζόμενος στο Τμήμα. Και όπως τονίζει σε έγγραφό του πανεπιστημιακός: «Οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά έντρομοι. Αυτό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΛΛΟ».
πηγή: εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ