ΔΙΕΘΝΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Ισραήλ: «Μηδένισαν» οι θάνατοι και τα κρούσματα μειώθηκαν κατακόρυφα

Με το 60% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, το Ισραήλ κατάφερε, την Πέμπτη, να μηδενίσει τους θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού και να φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας.

Μέσα στον τελευταίο μήνα, οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού που καταγράφονταν στο Ισραήλ είχαν πέσει κάτω από τους 10 καθημερινά, επίτευγμα πολύ σημαντικό, ειδικά εάν το θέσουμε σε αντιδιαστολή με τους 70 θανάτους ημερησίως (κατά μέσο όρο), που καταγράφονταν στο Ισραήλ κατά τον μήνα Ιανουάριο.

Πριν την Πέμπτη 22/4, η τελευταία φορά που το Ισραήλ δεν είχε κανένα θάνατο εξαιτίας του Covid-19 μέσα στην μέρα, ήταν τον περασμένο Ιούνιο.

Πλέον, στο Ισραήλ καταγράφονται καθημερινά περίπου 120 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ τον Ιανουάριο τα κρούσματα είχαν φτάσει τα 8.000 ημερησίως.

Ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ισραήλ είναι εξαιρετικά χαμηλότερος, σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου: Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει 37 κρούσματα ημερησίως ανά 1.000.000 κατοίκους, οι ΗΠΑ 187, η Γαλλία 463, και ο Καναδάς 228, ενώ το Ισραήλ μόλις 15.

Η επιτυχία του Ισραήλ φαίνεται πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το υψηλό ποσοστό, στο οποίο έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός του.

Περίπου το 59% των Ισραηλινών έχει λάβει τουλάχιστον την μία δόση του εμβολίου της Pfizer, με τη χώρα να βρίσκεται σχεδόν στην πρώτη θέση των εμβολιασμών παγκοσμίως και «χάνοντας» την πρωτοκαθεδρία μόνο από πολύ μικρά κράτη, όπως το Μπουτάν και οι Σεϋχέλλες.

Στο Ισραήλ, οι ηλικιωμένοι 90 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 99,1%, ενώ οι 60+ έχουν λάβει σε ποσοστό 90% τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι η κοινωνική ομάδα με τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού παγκοσμίως είναι πλέον προστατευμένη.

Το Ισραήλ «γιορτάζει» ήδη την επιτυχία του, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς που είχαν τεθεί εξαιτίας της πανδημίας, ανοίγοντας, δηλαδή, όλα τα σχολεία και τους χώρους εστίασης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευματίζουν και μέσα, εφόσον έχουν εμβολιαστεί.

Σε παρόμοια λογική, έχει επιτραπεί ξανά η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων και η διεξαγωγή πολυπληθών εκδηλώσεων, όπως οι συναυλίες, ενώ πλέον δεν επιβάλλεται η χρήση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως συνέβαινε προηγουμένως.

Τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ είχε ηγηθεί του παγκόσμιου «αγώνα δρόμου» για τον εμβολιασμό, με τη χώρα ουσιαστικά να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο «κέντρο δοκιμών» του εμβολίου.

Το μικρό μέγεθος της χώρας, σε συνδυασμό με το σφιχτό δίκτυο Οργανισμών Υγείας που διαθέτει, συνετέλεσαν σημαντικά στη γρήγορη διανομή των εμβολίων και την έγκαιρη διάθεσή τους σε κάθε πολίτη.

Υποσχόμενη να παράσχει πραγματικά δεδομένα από τη χρήση των πρώτων εμβολίων και την αποτελεσματικότητά τους, η χώρα κατάφερε νωρίς να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες του εμβολίου από την Pfizer.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα φέρνουν αισιοδοξία: Το εμβόλιο της Pfizer κρίθηκε αποτελεσματικό όσον αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών που το έλαβαν και αποδεικνύεται ανθεκτικό κατά των μεταλλάξεων του στελέχους του ιού, όπως αυτή της Νοτίου Αφρικής.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειώσει όλες οι χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών την ίδια επιτυχία: Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός παρά το γεγονός ότι το 41,3% του πληθυσμού της χώρας έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ η Χιλή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που παλεύει για να ανταπεξέλθει με ένα νέο κύμα της πανδημίας και τις συνέπειές του, παρόλο που έχει εμβολιαστεί πάνω από το 40% του πληθυσμού της.

Αυτή η διαφορά χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Χιλή με το Ισραήλ, μπορεί να οφείλεται εν τέλει στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις πρώτες, το Ισραήλ δεν ήρε νωρίς τους αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά παρέμεινε σε σκληρό λοκντάουν ως και τον Φεβρουάριο.

ΠΗΓΗ: Forbes