Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, κρούει η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αντωνία Κουτσούκου, η οποία επιβεβαιώνει πως ήδη, στο νοσοκομείο αναφοράς ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» οι δύο κλινικές, πανεπιστημιακή και κρατική, είναι σχεδόν πλήρης.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν γεμάτοι, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια νοσηλείας σε άλλες γενικές μονάδες ανά την επικράτεια που μπορεί να μετατραπούν σε μονάδες Covid-19. Σ’ αυτή τη φάση έχει καλυφθεί το 1/3 των κρεβατιών. Ωστόσο, έχουμε και άλλους βαρέως πάσχοντες, εκτός από τους ασθενείς με Covid-19, που θα πρέπει να σκεφτούμε», αναφέρει στο iefimerida.gr η κυρία Κουτσούκου χαρακτηρίζοντας ανησυχητική τη μεγάλη διασπορά του κορωνοιού.
«Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, γεγονός βεβαίως που συνδέεται και με την αύξηση των τεστ, αυξάνεται και η ανησυχία μας. Το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος δεν αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά στον αριθμό των νοσηλευομένων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι απ’ αυτούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ένα 10-12% θα χρειαστεί να μεταφερθούν στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας», σχολιάζει η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας, η κλινική της οποίας είχε δεχτεί τους πρώτους ασθενείς Covid-19 στη χώρα μας και διαθέτει μεγάλη εμπειρία.
Σύμφωνα με την ίδια, οι 50 νέες κλίνες ΜΕΘ που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα αποτελούν μεγάλη «ανάσα», ωστόσο για να θεωρηθούν λειτουργικές θα πρέπει να στελεχωθούν άμεσα. Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Υπάρχει μια προκήρυξη που «τρέχει» για την πρόσληψη προσωπικού. Στόχος ήταν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχουν προσληφθεί οι γιατροί και οι νοσηλευτές που απαιτούνται. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να γίνουν ομάδα. Να εκπαιδευτούν και σιγά σιγά θα μπορέσουν να γίνουν λειτουργικές οι κλίνες αλλά όχι από τη μια στιγμή στην άλλη».
Σήμερα, από τις 50 κλίνες λειτουργούν μόνο οι 12, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί στο σύνολο τους με ασθενείς. «Αυτό μας δημιουργεί μια ικανοποίηση, το γεγονός ότι υπάρχουν κλίνες δυνητικά λειτουργικές. Η πολιτεία όμως πρέπει να ετοιμάζεται και για χειρότερες καταστάσεις τον Δεκέμβριο. Άρα, πρέπει να προετοιμάζει προσωπικό και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει. Να μη βρεθούμε σε πανικό και από τη μία μέρα στην άλλη κάποιοι ξαφνικά κληθούν να δουλέψουν με βαρέως πάσχοντες χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία», τονίζει η κυρία Κουτσούκου, καταλήγοντας ότι «εκτός από τα μέτρα εναντίον της διασποράς του κορωνοιού, η πολιτεία πρέπει να πάρει και μέτρα εναντίον της αμάθειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης στους επιστήμονες».