Των «κώδωνα του κινδύνου» για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ «εκπέμπουν» οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως λένε, βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» λόγω της μεγάλης προσέλευσης ασθενών με κορωνοϊό.
«Η επίκληση «βοηθήστε μας» έρχεται απ’ όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας. Ζούμε έναν ιδιότυπο «πόλεμο» στον οποίο χάνονται ζωές και δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια απερίγραπτη κατάσταση ως μη οφείλαμε λόγω του ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του κύματος της πανδημίας», αναφέρει στο iefimerida.gr η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.
Η κυρία Κατσίμπα περιγράφει με δραματικούς τόνους την καθημερινότητα στα νοσοκομεία, όπου οι κλινικές Covid-19 γεμίζουν η μία μετά την άλλη και γίνονται συνέχεια επεκτάσεις σε άλλες γειτονικές κλινικές για να φιλοξενήσουν νέους ασθενείς.
«Κλίνες Covid-19 δεν είχαμε. Έγιναν με το κλείσιμο άλλων κλινικών. Προχθές, το Ιπποκράτειο είχε 206 νοσηλευόμενους σε κλίνες οι οποίες αρχικά ήταν 60, μετά έγιναν 120 και τελικά 206 που σημαίνει ότι επεκτάθηκαν και σε άλλες κλινικές οι οποίες έκλεισαν», εξηγεί.
Οι προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών είναι άοκνες, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Οι εντατικές είναι μόνιμα γεμάτες. Μόλις αδειάζει ένα κρεβάτι καταλαμβάνεται αμέσως από άλλον ασθενή. Είμαστε σε αδιέξοδο δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι είναι λίγοι στον αριθμό και κάνουν δουλειά για πολλούς. Είμαστε υπερεξαντλημένοι. Όχι μόνο στα εξωτερικά ιατρεία αλλά και σε άλλες κλινικές δεν μπορούμε να δούμε ανθρώπους με άλλη νοσηρότητα με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σωματική ακεραιότητά τους και τη ζωή τους».
«Εκατοντάδες προσωπικού, γιατροί και νοσηλευτές, είναι μέσα στα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά. Δυστυχώς, δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους. Εδώ και μήνες, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ζητάμε επιτακτικά να γίνονται επαναλαμβανόμενα τεστ ανίχνευσης του ιού».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, αποτέλεσμα της μόλυνσης του προσωπικού είναι να κλείνουν τμήματα. «Όπως το μικροβιολογικό και το αιματολογικό του Γ. Γεννηματάς που έκλεισαν όταν διαγνώστηκαν δώδεκα κρούσματα. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι συνάδελφοι υπέστησαν τεράστια ταλαιπωρία για να μεταφερθούν οι αιμοληψίες σε άλλα νοσοκομεία και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά καθυστερημένα. Για τον ίδιο λόγο έκλεισε και η καρδιολογική κλινική του Παπανικολάου», εξηγεί.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται πολύ σύντομα, σύμφωνα με την κυρία Κατσίμπα, να αρχίσουν αεροδιακομιδές και διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία γειτονικών νομών. Ένα σενάριο που είχε εξεταστεί σε κεντρικό επίπεδο από την πρώτη στιγμή. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά οριακή. Είναι θέμα λίγων ημερών να μην μπορούμε πλέον να δεχτούμε άλλους ασθενείς και να χρειαστεί η μεταφορά τους με κάθε μέσο σε άλλους νομούς. Πρέπει να προσληφθεί άμεσα νέο και εξειδικευμένο προσωπικό και όλες οι υγειονομικές δομές, κρατικές και ιδιωτικές, η στελέχωση, τα εργαστήρια και ο εξοπλισμός τους να μπουν κάτω από τον κρατικό σχεδιασμό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να μη χάσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές», καταλήγει.
Πηγή: iefimerida.gr