3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας για το κύκλωμα των πολεοδόμων στη Ρόδο! Όσα αποκαλύπτει η έκθεση!

Η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Μαρία Αγγελούδη, απορρίπτει πλήρως τις προσφυγές για τη μείωση ή εξάλειψη των επιβληθέντων ποσών εγγυοδοσίας του 56χρονου αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Δόμησης και της 48χρονης πολιτικού μηχανικού.

Η Αντεισαγγελέας αποδομεί, ένα προς ένα, τα επιχειρήματα περί αδυναμίας καταβολής εγγυήσεων – 30.000 ευρώ για τον 56χρονο και 60.000 ευρώ για τη 48χρονη – αποκαλύπτοντας πλήρη εικόνα της οικονομικής και περιουσιακής τους κατάστασης, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, φορολογικά δεδομένα και ελέγχους τραπεζικών και ακίνητων στοιχείων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, η προσφυγή του 56χρονου αναπληρωτή διευθυντή είναι απολύτως αβάσιμη. Παρότι επικαλείται ότι έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, κατασχέθηκε από την οικία του ποσό 28.400 ευρώ. Το ποσό αυτό φέρεται να προέρχεται από πώληση αγροτεμαχίου, με τίμημα 800.000 ευρώ, εκ των οποίων ο ίδιος εισέπραξε περίπου 130.000 ευρώ με επιταγή.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η περιουσία του περιλαμβάνει ακίνητα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ συγγενικά πρόσωπα έλαβαν το υπολειπόμενο ποσό. Παρότι δηλώνει οικονομική αδυναμία, δεν φέρεται να προσκομίζει ούτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι δεν έχει πρόσβαση στα εν λόγω χρήματα ή δυνατότητα οικονομικής στήριξης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης η ηθική του στάση: λίγους μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων ως αναπληρωτής διευθυντής, φέρεται να εντάχθηκε, συνειδητά στη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης.

Αντίστοιχα, η προσφυγή της 48χρονης πολιτικού μηχανικού χαρακτηρίζεται απολύτως προσχηματική. Ενώ επικαλείται δανειακές υποχρεώσεις και προβλήματα υγείας, αποκαλύπτεται πως είναι μέτοχος και διαχειρίστρια σε τεχνικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις,
συμμετείχε ενεργά σε τροποποιήσεις αδειών για ξενοδοχείο της οικογένειάς της ακόμα και την επομένη της αποφυλάκισής της,
κατέχει (ή συγκατέχει) τουλάχιστον 11 ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, ενώ είχε στην κατοχή της μετρητά 37.350 ευρώ, τα οποία αρχικά δεν δικαιολόγησε επαρκώς.

Η Αντεισαγγελέας αναδεικνύει με λεπτομέρεια πως η 48χρονη απέκρυψε από την προσφυγή της τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τις οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις στις οποίες έχει ενεργό ρόλο.

Η εισαγγελική πρόταση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: πρόκειται για συγκροτημένη εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία, ρόλους και επαναλαμβανόμενη δράση. Επτά βασικά πρόσωπα –μεταξύ αυτών πέντε υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου και δύο ιδιώτες– φέρονται να συνέστησαν ή εντάχθηκαν σε δομή που εξέδιδε πλαστές ή παράτυπες οικοδομικές άδειες, διεκπεραίωνε υποθέσεις με αντάλλαγμα χρήματα και αλλοίωνε δημόσια έγγραφα. Στόχος: ο παράνομος πλουτισμός. Ο 56χρονος αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας και η 48χρονη ιδιώτης πολιτικός μηχανικός παρουσιάζονται ως δύο βασικά γρανάζια της μηχανής. Και οι δύο υπερασπίστηκαν πως δεν υπήρξε εγκληματική οργάνωση.

Από την αναλυτική καταγραφή προκύπτει ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται με χειρουργική ακρίβεια: εντοπίζονταν παλιές, ανενεργές οικοδομικές άδειες και τροποποιούνταν ή επαναχρησιμοποιούνταν παράνομα. Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι ενέκριναν φακέλους με ψευδή ή τροποποιημένα στοιχεία, ενώ πλαστογραφούνταν και οι σχετικοί φάκελοι στο αρχείο της Υπηρεσίας. Οι ιδιώτες μηχανικοί, μεσάζοντες ουσιαστικά, φρόντιζαν για τη διασύνδεση των πελατών – ξενοδόχων ή επιχειρηματιών – με την «ομάδα» εντός της πολεοδομίας.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν μηνύματα και τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Οι φράσεις «του τα έσκασες;», «είναι ο μόνος που δεν έχω δώσει ευρώ» και άλλες κωδικοποιημένες εκφράσεις, δείχνουν την προσπάθεια συγκάλυψης των ενεργειών των μελών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μέλη της οργάνωσης, λόγω φόβου από άλλες καταγγελίες, άλλαξαν τακτικές και μείωσαν τις μεταξύ τους επικοινωνίες, επιλέγοντας δια ζώσης επαφές και εφαρμογές με end-to-end κρυπτογράφηση.

πηγή dimokratiki.gr