Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν οι αναρχικοί Κώστας Σακκάς και Γιάννης Δημητράκης, οι οποίοι στις απολογίες τους παραδέχτηκαν τις πράξεις τους επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους.
Ποινές κάθειρξης 7 ετών και 11,5 ετών αντίστοιχα επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στους δύο κατηγορούμενους για την ένοπλη ληστεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο 35χρονος Κώστας Σακκάς και ο 41χρονος Γιάννης Δημητράκης κρίθηκαν ένοχοι, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, για «ληστεία από κοινού από δράστες που ενήργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους», για «πλαστογραφία μετά χρήσης από κοινού» καθώς το αυτοκίνητο με το οποίο επιχείρησαν να διαφύγουν είχε τοποθετημένες πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και για «παράνομη οπλοφορία».
Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε με ποινή φυλάκισης 2 ετών, με τριετή αναστολή, την 39χρονη συγκατηγορούμενη τους για «απλή συνέργεια» στη ληστεία. Της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό το πρότερου σύννομου βίου.
«Είδα έναν προτεταμένο όπλο μπροστά μου και ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα άκουσα “άστα κάτω”». Σήκωσα το κεφάλι και είδα ότι κάποιος με απειλούσε» κατέθεσε στο δικαστήριο ο ένας από τους δύο υπαλλήλους της χρηματαποστολής ο οποίος πήγε να τοποθετήσει κασετίνες με χρήματα σε ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς, στην είσοδο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Το περιστατικό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου 2019.
«Ο ένας φορούσε ρόμπα γιατρού και χειρουργική μάσκα ενώ ο άλλος είχε κολάρο στο λαιμό και μάσκα στο πρόσωπο. Έφεραν πιστόλια και ακινητοποίησαν τους δύο υπαλλήλους. Όταν πήραν τις κασετίνες με τα χρήματα, ακολούθησαν την αντίθετη διαδρομή και βγήκαν από άλλη έξοδο. Ακινητοποιήσαμε το αυτοκίνητο με το οποίο προσπάθησαν να διαφύγουν , με δικά μας οχήματα» κατέθεσε ο αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιχείρησης σύλληψης των δραστών.
Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα η αστυνομία παρακολουθούσε του δύο άνδρες από τη στιγμή που ξεκίνησαν οδικώς από την Αθήνα για να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Κατέθεσε ότι οι Δημητράκης και Σακκάς επόπτευαν του χώρους του νοσοκομείου επί δύο μέρες ενώ εκεί διαπίστωσαν και την παρουσία της 39χρονης. «Δεν νοσηλεύτηκαν, δεν επισκέφτηκαν γιατρό. Θεωρήσαμε ότι ίσως το ΑΤΜ ήταν ο στόχος» σημείωσε ο αστυνομικός.
Στην απολογία του ο Κώστας Σακκάς παραδέχτηκε την πράξη του και δήλωσε ότι ανήκει στον αναρχικό χώρο. «Αποτέλεσε παρενέργεια της δυσμενούς οικονομικής συνθήκης στην οποία βρισκόμουν. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να βεβαιώσουν ότι αναζητούσα εργασία. Κανένας εργοδότης δεν θα δώσει δουλειά σε έναν πρώην φυλακισμένο» ανέφερε ο κατηγορούμενος ότι έπρεπε να καταβάλει χρήματα για την εξαγορά προηγούμενης ποινής και λόγω της άρνησης του να καταταγεί στο Στρατό. «Δεν είχα πρόθεση να χρησιμοποιήσω το όπλο» πρόσθεσε.
Τα οικονομικά προβλήματα επικαλέστηκε και ο Γιάννης Δημητράκης κατά την απολογία του: «Είμαστε παιδιά που δυστυχώς έχουμε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές. Ανήκω στον αναρχικό χώρο. Ήταν ψέμα ότι θέλαμε να κάνουμε ληστεία για τρομοκρατία. Μας θεωρούν συνεχώς στόχους για δικούς τους λόγους. Το 2014 μηχανεύτηκαν μια σύλληψη μου που με οδήγησε σε μια ομηρία με νέα χρέη. Είχα στήριξη από την οικογένεια μου και φίλους» ανέφερε ο κατηγορούμενος. Επισήμανε ότι άνοιξε μαγαζί για να φτιάξει μια ομαλή ζωή αλλά αυτό το εγχείρημα δεν πέτυχε και υπέστη ψυχολογικό και οικονομικό στραγγαλισμό. «Δεν ήθελα να ζητήσω πάλι οικονομική βοήθεια από την οικογένεια μου και κάναμε μια πρόχειρη ενέργεια (τη ληστεία)» συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από GRtimes