ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΔΕ: Νέα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω του ΕΣΠΑ

«Ξεχωριστοί ρόλοι για έργα τοπικής αυτοδιοικήσεως» τα οποία «θα τρέξουν όσο γίνεται πιο γρήγορα» προβλέπονται στο νέο ΕΣΠΑ , ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Θέμα της ημερίδας την οποία παρακολούθησαν 220 δήμαρχοι και αιρετοί από όλη την Ελλάδα ήταν «οι Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ».

«Η φιλοδοξία μας», είπε ο κ. Γεωργιάδης, «είναι να διοχετεύσουμε το δυνατόν γρηγορότερα πόρους και κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά όχι θεωρητικά. Όχι, για να λέμε ότι δίνουμε λεφτά αλλά τα λεφτά να μην απορροφώνται, πρακτικά. Αλλά για να δοθούν τα χρήματα στις τοπικές κοινωνίες, να γίνουν δουλειές και να γίνουν έργα».

Δυνατότητες της ΜΟΔ

Επίσης ανάφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα λάβει έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ. Ενώ υπογράμμισε ότι δόθηκε στη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ ) τη δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης για κατάρτιση μελετών και σε δήμους που δεν έχουν οργανωμένες δικές τους τεχνικές υπηρεσίες.

Αναφερόμενος σε αυτό και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος,που συμμετείχε στην ημερίδα, ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται άμεσα οι διαδικασίες για προκήρυξη προσλήψεων 300 στελεχών μέσω ΜΟΔ «με ένα μεγάλο κομμάτι να πάει προς τις Περιφέρειες για την υποστήριξη έργων Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Επεσήμανε δε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού αλλά και της απορροφητικότητας που πρέπει να επιτευχθεί καθώς, όπως είπε, οι πόροι που διατίθενται είναι πολύ μεγάλοι και μάλιστα μεγαλύτεροι από την έως τώρα κατ’ έτος δυνατότητας απορρόφησης.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα για τους δήμους για να ωφεληθούν και να απορροφήσουν πόρους στο προσεχές διάστημα από τα νέα επενδυτικά προγράμματα. «Είναι στο χέρι όλων μας και για μας στο υπουργείο με συντονισμό και νομοθετικές ρυθμίσεις να λύσουμε τα χέρια των δήμων για να μπορέσουν να ευεργετηθούν από προγράμματα και πόρους ύψους έως 15 δισ. ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια».

Επιπλέον προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ

Ακόμη ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στελέχωσης που δημιουργήθηκαν στους δήμους θα λυθούν εντός του Ιουνίου και θα προχωρήσει η διαδικασία στελέχωσης με μηχανικούς κυρίως στους μικρούς και μεσαίους Δήμους ενώ θα γίνει προσπάθεια και για επιπλέον προσωπικό μέσω του ΑΣΕΠ. Έτσι οι Δήμοι αυτοί, τόνισε θα μπορούν να στελεχωθούν με προσωπικό 4-6 ατόμων σε ειδικότητες που θα στοχεύουν στα νέα επενδυτικά εργαλεία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι «η προσεχής χρονική περίοδος έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι αξία, γιατί έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ που αρχίζει να σχηματοποιείται. Ήρθε η ώρα», είπε, «να δούμε και να ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτά τα προγράμματα.

Για το λόγο αυτό» πρόσθεσε «έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τονίζουμε την ανάγκη να κερδίσουμε χρόνο και να μην χάσουμε πόρους, κι αυτό θα γίνει αν τα υπουργεία συγκεκριμενοποιήσουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Χρειάζονται αποσαφηνίσεις πώς θα τρέξουν αυτά τα έργα».

Τεχνική βοήθεια

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ιδιαίτερα τις ανησυχίες της ΚΕΔΕ για τη συνεχιζόμενη έλλειψη παροχής τεχνικής βοήθειας προς τους δήμους, κάνοντας λόγο για ευθύνη της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), την οποία κάλεσε να βγει από την εσωστρέφειά της και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά οι δήμοι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στο δυναμικό ρόλο που παίζουν πλέον οι δήμοι και οι περιφέρειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάπτυξη. Ο αντίκτυπος των έργων και των δράσεων των περιφερειών και των δήμων, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, αγγίζει απευθείας τους πολίτες και επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητας όλων.

Ακόμη ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να πορεύεται διχασμένη και υπενθύμισε τη δέσμευση του ίδιου και του προέδρου της ΚΕΔΕ για συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε αμέσως μετά την πανδημία να πραγματοποιηθεί ένα κοινό μεγάλο αυτοδιοικητικό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Το ΠΕΠ Αττικής 2021-27

Ο περιφερειάρχης Αττικής και αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027. «Θέλουμε, είπε, το νέο ΠΕΠ Αττικής να είναι στοχευμένο, αποδοτικό και δίκαιο. Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό τα περισσότερα από 2 δισ. που θα δοθούν από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, στην προσπάθεια που κάνουμε για επιστροφή στην κανονικότητα και ανάπτυξη στην μετά-covid περίοδο». Στην ημερίδα μίλησαν και πολλοί δήμαρχοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ