Σε συνέντευξή της στον Real FM 97,8, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι σέβεται «απόλυτα το δικαίωμα στην απεργία. Υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για το πώς μπορεί κανείς να διεκδικήσει. Άλλο αυτό και άλλο ότι αξιώνω την μη εφαρμογή του νόμου».
Σε εκείνο το σημείο υπενθύμισε ότι «σε σειρά νομοθετημάτων όπως η αξιολόγηση, οι μέντορες και συντονιστές στα σχολεία, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες επέλεξαν να προκηρύξουν απεργία, αποχή διαρκείας, χωρίς τέλος, αξιώνοντας τη μη εφαρμογή ενός νόμου. Εάν ως πολιτεία δεχόμασταν ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί απλά να μην εφαρμόζει έναν νόμο, τότε δεν είμαστε κράτος δικαίου».
Ερωτηθείσα για τα περιστατικά βίας στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «έχουμε μια έξαρση της βίας εν γένει και όχι μόνο στη χώρα μας. Κατά μερικούς συνδέεται με τους περιορισμούς του κορωνοϊού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν περιστατικά σε σχολεία, δύσκολα περιστατικά. Δεν θα διέκρινα τα ΕΠΑΛ. Γενικότερα υπάρχουν δύσκολα περιστατικά. Το μείζον είναι να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί τα εργαλεία που προσφέρονται» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις αυτές απαιτείται και άμεση ενημέρωση και στενή συνεργασία».
Η κυρία Κεραμέως, αναφορικά με τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τον κορωνοϊό, είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται «σε απόλυτη επιφυλακή, διότι είναι μια δυναμική διαδικασία. […] Χρέος να κρατάμε τα σχολεία ανοιχτά, με τα πρωτόκολλα που μας δίνουν οι ειδικοί».
Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για τα κενά, επισήμανε ότι «όλα τα βιβλία ήταν στις θέσεις τους μέσα στο καλοκαίρι, όλα κύλησαν ομαλά. Σε επίπεδο εκπαιδευτικών έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών στα σχολεία μας εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κάνει 25.000 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών την τελευταία διετία, έπειτα από 12 χρόνια που δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός».
Καταλήγοντας, για τους αδιόριστους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του ΑΣΕΠ του 2008 είπε πως «η πολιτεία αποφασίζει ανά πάσα στιγμή με ποιον τρόπο θα προσλάβει εκπαιδευτικούς. Θα κάνει διαγωνισμό; Θα κάνει πίνακες; Το 2008 είχε γίνει διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός ήταν για να είναι κάποιος επιλέξιμος ή μη, δεν γεννούσε δικαίωμα διορισμού, αλλά για να είναι απλά επιλέξιμος. Πράγματι, ήταν κάποιοι επιλέξιμοι και από αυτούς η τότε πολιτεία αποφάσισε να προσλάβει έναν συγκεκριμένο αριθμό. Ο διαγωνισμός ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί δυνητικά να προσληφθεί κάποιος».