Κίνητρα για τη στελέχωση των υγειονομικών δομών των ακριτικών και άγονων περιοχών της χώρας στους επικουρικούς γιατρούς, δίνει το υπουργείο Υγείας, με υπουργική απόφαση (Β’ ΦΕΚ 2050/29-7-2014).
Βάσει της απόφασης, όσοι γιατροί έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον επτά χρόνια από την κτήση του τίτλου της ειδικότητάς τους, θα μπορούν να υπηρετήσουν ως επικουρικοί στις δομές υγείας (αγροτικά ιατρεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία) των 47 νομών της χώρας που με την υπουργική απόφαση Υ10α/Γ.Π. οικ. 60934/8-7-14 χαρακτηρίστηκαν, είτε εξ ολοκλήρου, είτε εν μέρει, ως άγονοι και προβληματικοί. Ο χαρακτηρισμός είναι απόρροια γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών παραμέτρων.
Για την πρόσληψή τους προβλέπεται εργασιακή σύμβαση τριετίας, ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει σχετικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου ή της υγειονομικής περιφέρειας που εντάσσεται η δομή. Επίσης, ο χρόνος προϋπηρεσίας στις περιοχές αυτές μετράται ως διπλάσιος, συγκριτικά με την προϋπηρεσία σε άλλα νοσοκομεία.
Παραδείγματα
Αν ο/η σύζυγος του επικουρικού γιατρού είναι επίσης γιατρός, τότε θα έχει τη δυνατότητα και αυτός/αυτή να καταλάβει θέση επικουρικού γιατρού της ειδικότητάς του, εφόσον υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα.
Στην περίπτωση που ο/η σύζυγος του επικουρικού γιατρού είναι υπάλληλος δημοσίου τομέα ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, επιτρέπεται η απόσπασή του/της, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, κατά προτεραιότητα, και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι γιατροί που κατά την εγγραφή τους στον κατάλογο των επικουρικών δεν είχαν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και είχαν συμπληρώσει τα επτά χρόνια από την κτήση της ειδικότητας τους, τότε -βάσει της απόφασης- μπορούν κατά παρέκκλιση να παραμείνουν στον κατάλογο και να τοποθετηθούν αποκλειστικά στους 47 άγονους και προβληματικούς νομού