Επανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α’- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.
Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης.
Στο επίπεδο Α’ ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:
1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
Ακολουθεί η παρουσίαση για τη λειτουργία από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, των εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών με βάση τα επιδημιολογικά επίπεδα, που έγινε από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη:
Το βλέμμα της επιτροπής στρέφεται στην Αττική
Είναι σαφές ότι τα βλέμματα όλων μετακινήθηκαν από τη βόρεια Ελλάδα στην Αττική. Είδαμε σαφή άνοδο των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής, στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας, είπε η λοιμωξιολόγος. Έτσι παρατηρήθηκε αύξηση 45% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Σήμερα 2.800 είναι περίπου τα ενεργά κρούσματα στην Αττική. «Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια σε όλες τις περιοχές και η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας» είπε και τόνισε πως η πληρότητα σε ΜΕΘ-Covid στην Αττική ανέρχεται στο 61%.
Επιστροφή στο Click Away σε Αττική και «κόκκινες» περιοχές
Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνδέεται σε κάποιο βαθμό με κάποια κινητικότητα του πληθυσμού και ο χειμωνιάτικος καιρός έχει παίξει ρόλο στην επιδείνωση. Όπως τόνισε, ο Φεβρουάριος είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών κάτι που επιτείνει την ανησυχία των ειδικών.
Ο στόχος της επιτροπής είναι να καθυστερήσει το τρίτο κύμα και να μειωθεί η αύξηση της επιδημιολογικής καμπύλης. «Επιθυμία της επιτροπής είναι να μειωθεί η κινητικότητα στις κόκκινες περιοχές» πρόσθεσε η λοιμωξιολόγος που τόνισε πως αυτός ήταν ο λόγος που η επιτροπή αποδέχτηκε την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για αγορές με ραντεβού και επιστροφή στις αγορές μέσω click away.
Ανοίγουν τα σχολεία, παραμένουν κλειστά τα λύκεια στην Αττική
Αναφερόμενη στα σχολεία, σημείωσε: «Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων» είπε τονίζοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης. Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε ωστόσο πως η ενδοσχολική μετάδοση δεν είναι συχνή και ότι τα σχολεία δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο.
Σε ό, τι αφορά στην μετάλλαξη του κορωνοϊού, η Βάνα Παπαευαγγέλου εκτίμησε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν η παραλλαγή του ιού να κυκλοφορεί σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία και επανέλαβε πως βασικό μέλημα όλων είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι αποστάσεις, η χρήση μάσκας και η καλή υγιεινή των χεριών.
Τέλος, καθώς παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, η Βάνα Παπαευαγγέλου απευθύνθηκε σε πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί λέγοντας: «Δεν είστε ακόμη άτρωτοι, πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό και κυρίως να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασθέντων για να προστατευθούμε από τη διάδοση του κορωνοϊού».
Μαγιορκίνης: Αύξηση σχεδόν 50% στην Αττική από την προηγούμενη εβδομάδα
Αρχικά, στην ενημέρωσή του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως έχουν εμβολιαστεί ως τώρα πάνω από 80 εκατ. πολίτες παγκοσμίως.
Ενώ στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε σε κάποια διεθνή στοιχεία, ανέφερε σχετικά με τα εν Ελλάδι δεδομένα: «Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει υποχώρηση. Συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση 12% στις ΜΕΘ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός εισαγωγών παρουσίασε σταθεροποίηση.
Σημεία σημαντικής αύξησης παρατηρήθηκαν στην Αττική με σχεδόν 50% αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα. Από την άλλη, συνεχίζει να σταθεροποιείται η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη».
Μαγιορκίνης: Ενθαρρυντικά τα δείγματα για την κολχικίνη
Στη συνέχεια, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, μίλησε για την κολχικίνη λέγοντας πως «Η χρήση της πρέπει πάντα να γίνεται με συνταγή γιατρού. Η πρώτη μελέτη για το φάρμακο είχε ξεκινήσει από τη Ελλάδα το 2020.
Ακολούθησαν και άλλες μελέτες που δείχνουν πως υπάρχει βελτιωμένη έκβαση. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι προκαταρκτικά. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στη χρήση της».
Νωρίτερα, η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μετά τη σημερινή συνεδρίαση προχώρησε σε σχετική εισήγηση για τη λήψη νέων μέτρων.