Έπειτα από τις μετεωρολογικές προγνώσεις για ασταθή καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή και με στόχο την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων, μετά και τον τραγικό θάνατο της 35χρονης τουρίστριας λόγω πτώσης βράχου, ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες το Φαράγγι της Σαμαριάς.
Την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με την παρουσία ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων τοπικών φορέων, στην οποία αποφασίστηκε το άνοιγμα του φυσικού αξιοθέατου για τους τουρίστες έως και τα τέλη Οκτωβρίου, όπως προβλέπεται κάθε χρόνο, αλλά και η λήψη προληπτικών άμεσων μέτρων αλλά και μακροπρόθεσμων που θα τεθούν σε εφαρμογή την επόμενη θερινή τουριστική σεζόν.
Οι αρμόδιοι υλοποίησαν, όπως έγινε γνωστό, μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως καθαρισμό του μονοπατιού και εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάστασή του, ενώ ενημερωτικές πινακίδες για το κοινό τοποθετήθηκαν στις εισόδους του Εθνικού Δρυμού. Παράλληλα, κατέληξαν σε μια δέσμη μέτρων, που θα ξανασυζητηθούν, προκειμένου στο μέλλον να αποφευχθούν -στο μέτρου του δυνατού- πιθανά ατυχήματα.
Τα μέτρα αφορούν σε στοχευμένα έργα στο φαράγγι όσο και σε αλλαγές στη λειτουργία και παραμονή των τουριστών. Μετά την αυτοψία, που διενεργήθηκε από κλιμάκιο ειδικών, κρίνεται σκόπιμη η εκτέλεση μικρής κλίμακας έργων. Οι παρεμβάσεις, όπως ειπώθηκε, οι ελάχιστες δυνατές με δεδομένου ότι το φαράγγι αποτελεί φυσικό μνημείο.
Παράλληλα, εξετάζεται η καλύτερη σήμανση της περιοχής, με προειδοποιητικές πινακίδες, με σκοπό την αποφυγή της μεγάλης παραμονής των τουριστών σε επικίνδυνα σημεία κατά μήκος της διαδρομής των 13 χιλιομέτρων. Δηλαδή, η πιο γρήγορη διέλευση από στενά και επικίνδυνα σημεία, όπως αυτό που αποκολλήθηκε ο βράχος, χωρίς να γίνονται στάσεις για λήψη φωτογραφιών. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται ο επανασχεδιασμός ορισμένων μονοπατιών προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος. Ακόμη, θα πρέπει οι επισκέπτες να φορούν προστατευτικά κράνη για την προστασία τους σε ενδεχόμενη πτώση βράχων.
Στις προτάσεις των επιστημόνων περιλαμβάνεται και η μείωση του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται ημερησίως στο φαράγγι έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος. Ένα τέτοιο μέτρο θα έχει ιδιαίτερη σημασία στους μήνες αιχμής, όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου καταγράφεται κοσμοσυρροή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που έχασε τη ζωή της η 35χρονης στο φαράγγι είχαν εισέλθει 1.074 άτομα.