«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια αφύπνιση για ένα παγκόσμιο φαινόμενο με βαθύ οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό αποτύπωμα στις σύγχρονες κοινωνίες μας. Για το λόγο αυτό, ο αγώνας για την εξάλειψη της φτώχειας, απαιτεί τη συστράτευση όλων των δυνάμεων της πολιτείας αλλά και την κινητοποίηση όλων των υγιών αντανακλαστικών των ανθρώπων για το συνάνθρωπο» αναφέρει δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας.
Ολόκληρη η δήλωση
«Είναι γεγονός ότι τα μηνύματα για την γιγάντωση του αριθμού των συνανθρώπων μας που βιώνουν συνθήκες φτώχειας ή βρίσκονται στο κατώφλι της είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα. Απέναντι σε αυτές τις προβλέψεις, απαιτούνται πράξεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το πλέγμα προστασίας των αδυνάμων.
Στην Περιφέρεια Αττικής, αναγνωρίζοντας το χρέος μας να συμβάλλουμε σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους, προσπαθούμε να αναδείξουμε την Αττική σε μια Περιφέρεια Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης. Σε συνεργασία με δήμους και κοινωνικούς φορείς, όλοι μαζί σε μια συμμαχία ισχυρής κοινωνικής ευθύνης, υλοποιούμε δράσεις και προγράμματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία και υποστήριξη σε κέντρα κοινότητας, δομές παροχής βασικών αγαθών, δομές αστέγων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, ΚΔΗΦ, ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες.
Ειδικότερα στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 χρηματοδοτείται η λειτουργία περίπου 300 Δομών και Κέντρων Παροχής Κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αν προσθέσουμε και τις δράσεις εναρμόνισης και εκπαιδευτικής υποστήριξης, ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2021 -2027 προβλέπονται 650 εκ. ευρώ για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.
Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές μας προτεραιότητες και για την νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 είναι:
1. Η συνέχιση και ενίσχυση (όπου απαιτείται) των Δομών Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Καταπολέμησης της φτώχειας που χρηματοδοτούνται ήδη από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 (Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων και Ανοικτά Κέντρα Ημέρας, Δομές για τις κακοποιημένες γυναίκες κλπ).
2. Η δρομολόγηση νέων δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για παιδιά μεταναστών, η ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων και ευπαθών ομάδων όπως Ρομά, Πρόσφυγες, Μετανάστες, η προστασία και φροντίδα ηλικιωμένων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία κ.α.
3. Η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές και βιώσιμες υπηρεσίες απασχόλησης, τόσο για ανέργους όσο και για εργαζόμενους.
4. Η ενίσχυση υποδομών και δράσεων εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης.
Για την Περιφέρεια Αττικής, ο αγώνας για την εξάλειψη της φτώχειας και την υποστήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας είναι καθημερινός και αποφασιστικός».