Εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι στο Μεγανήσι με τον νέο ιδιοκτήτη του θρυλικού Σκορπιού, τον ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ μετά την απαγόρευση διέλευσης σκαφών γύρω από το νησί.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους» αν και επί 50 χρόνια, δηλαδή από το 1963 έως το 2003, οπότε το νησί βρισκόταν στα χέρια του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση και των απογόνων του δεν τέθηκε ποτέ θέμα λήψης ειδικών μέτρων ασφαλείας και απαγορεύσεων διέλευσης τώρα τίθενται περιορισμοί βάσει διαταγών του Λιμεναρχείου που «μπλοκάρουν» την πλεύση σκαφών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκορπιού και Σκορπιδίου για την περίοδο Μάρτιο έως Οκτωβρίο κάθε έτους. Φυσικά ανάλογες απαγορεύσεις δεν υπήρχαν ούτε πριν την απόκτηση του νησιού από τον Ωνάση.
Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες και έτσι μετά και την δημοσίευση- πριν από δύο μήνες- της απαγορευτικής διαταγής στο ΦΕΚ, ο Δήμος Μεγανησίου προσέφυγε στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση της ως αντισυνταγματική και παράνομη. Αυτό με επιχείρημα την οικονομική ζημία και τα δικαιώματα των επαγγελματιών της περιοχής αλλά και εξαιτίας του κατάφωρου περιορισμού συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων δημοτών και επισκεπτών προς χάριν των απαιτήσεων ενός ιδιώτη που προβάλλει δικαιώματα και επί της θαλάσσιας περιοχής.
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2015 ιδιοκτήτης σκάφους που τόλμησε να παραβιάσει τους θαλάσσιους σημαντήρες και τις προειδοποιήσεις ανδρών ιδιωτικής ασφάλειας, κινήθηκε διαδικασία επιβολής προστίμου ύψους 1.500 ευρώ. Έτσι η πρώτη προσφυγή στράφηκε κατά δύο απαγορευτικών διατάξεων του Λιμενάρχη Λευκάδας οι οποίες όμως δεν είχαν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και έτσι υπήρχε κίνδυνος να θεωρηθεί ανυπόστατη.
Όταν όμως η διαταγή δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Δήμαρχος Μεγανησίου είχε την ευκαιρία που αναζητούσε για να προσβάλει την απαγόρευση στο ΣτΕ. Ο δήμος επιμένει πως είναι παντελώς παράνομη και αντισυνταγματική η παραχώρησης της ελεύθερης χρήσης του θαλάσσιου κοινόχρηστου χώρου από ιδιώτη ενώ σημειώνεται πως ο Σκορπιός και το Σκορπίδι ανήκουν αυτοδιοικητικά στο Δήμο Μεγανησίου ενώ το 90% του πληθυσμού δραστηριοποιείται στον τουρισικο τομέα και ένα μικρό μόνο μέρος ασχολείται με την αλιεία. Η δε πρόσβαση στον Σκορπιό είναι δέλεαρ για τους τουρίστες αφού θεωρείται το πιο πολύτιμο αξιοθέατο της περιοχής και φυσικά ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας.
Πηγή: Έθνος