3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύκλωμα διακινούσε χιλιάδες παράνομα φάρμακα με «μαϊμού» διαφημίσεις επωνύμων!

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διερευνήθηκε και εξιχνιάστηκε υπόθεση προώθησης και πώλησης παράνομων και δυνητικά επιβλαβών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος των εκπροσώπων 2 εταιρειών, με έδρα το εξωτερικό, καθώς και σε βάρος 4 ατόμων, οι οποίοι προέκυψε ότι παρείχαν τηλεφωνικές υπηρεσίες υποστήριξης, κατά τη διεκπεραίωση ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Προηγήθηκε καταγγελία σχετικά με την ύπαρξη πλαστών-κατασκευασμένων διαφημιστικών βίντεο σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που δημιουργήθηκαν με τη χρήση τεχνολογίας ΑΙ (deepfake) και τα οποία παρείχαν δήθεν συμβουλές για ιατρικά θέματα, διαφημίζοντας παράλληλα ως προς την αποτελεσματικότητά τους, παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας, προέκυψε ότι τα δέματα που αποστέλλονταν στους υποψηφίους αγοραστές δρομολογούνται στην ελληνική επικράτεια, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών με έδρα σε περιοχή της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, από την ανωτέρω Υπηρεσία και με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Δ.Α.Ο.Ε., καθώς και υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις εγκαταστάσεις της ανωτέρω εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε ότι αλλοδαπή εταιρεία σε συνεργασία με έτερη αλλοδαπή εταιρεία- μεταφορών, διακινούσαν τα σκευάσματα αυτά στη χώρα μας, αναθέτοντας στην ημεδαπή εταιρεία την παράδοσή τους στους τελικούς καταναλωτές.

Επιπλέον, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ημεδαπής εταιρίας, εντοπίστηκαν 439 δέματα, που περιείχαν περίπου 1.800 φαρμακευτικά σκευάσματα, διαφορετικών τύπων και κατηγοριών και τα οποία προέρχονταν από τις αλλοδαπές εταιρείες. Τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα κατασχέθηκαν, καθώς σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ. αποτελούν φάρμακα, τα οποία έχουν τεθεί σε κυκλοφορία χωρίς άδεια και η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε η πλειοψηφία των εν λόγω σκευασμάτων, προωθούνταν μέσω παραπλανητικών διαδικτυακών διαφημίσεων, όπου εμφανίζονταν ψευδώς πρόσωπα υψηλής φήμης και αναγνωρισιμότητας, όπως επιστήμονες (κυρίως ιατροί), δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες, προσδίδοντάς τους «θαυματουργές» θεραπευτικές ιδιότητες. Περαιτέρω, προκειμένου οι διαφημίσεις αυτές να γίνουν ακόμα πιο πειστικές, συχνά συνοδεύονταν από ψευδείς-κατασκευασμένες «κριτικές», όπου και εκεί αποτυπώνονταν δήθεν θετικές προσωπικές εμπειρίες.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, προέκυψε ότι οι ανωτέρω αλλοδαπές εταιρείες διακίνησαν στη χώρα μας, μέσω της ημεδαπής εταιρείας μεταφορών, το έτος 2024, 94.919 παραγγελίες σκευασμάτων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και απάτη κατ’ εξακολούθηση, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ δείγμα των σκευασμάτων που κατασχέθηκαν, θα αποσταλεί στον Ε.Ο.Φ. για εργαστηριακές εξετάσεις.