Όπως δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης προς το πρακτορείο Reuters, "η συμπίεση της ρευστότητας χρησιμοποιείται για να πιεστούν οι Έλληνες να ξεκινήσουν γρήγορα συζητήσεις σχετικά με την αξιολόγηση και μάλιστα για να τελειώσουν αυτές όσο πιο γρήγορα γίνεται – ακόμη και πριν το τέλος Απριλίου".
Ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, εκτίμησε πως η χρηματοδοτική ασφυξία θα εξαναγκάσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του να συμφωνήσουν μεταρρυθμίσεις ακόμη και πριν την τελική διορία που έχουν θέσει οι πιστωτές.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, όλες οι άλλες εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα "έχουν όλες προβλήματα". Ενώ αναφέρει ως "μοναδική πηγή" γρήγορης άντλησης ρευστού "για την κυβέρνηση Τσίπρα" την έκδοση κρατικών ομολόγων, ωστόσο και σε αυτό, οι πιστωτές έχουν θέσει "ταβάνι" 15 δισ. ευρώ, ένα ποσό που ήδη έχει εξαντληθεί.
Παράγοντας με γνώση των τεκταινόμενων στην ΕΚΤ φέρεται δήλωσε στο Reuters πως μια αύξηση του ορίου των εντόκων είναι «εξαιρετικά απίθανη». Πάντως, ανώτατος Έλληνας τραπεζίτης υποστήριξε πως οι προσδοκίες στην Αθήνα είναι πως η ΕΚΤ θα κάνει πίσω και θα αφήσει κάποια περιθώρια για τα έντοκα.
Το Reuters σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα καθυστερώντας πληρωμές σε προμηθευτές ή δανειζόμενη από κρατικούς φορείς, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχει ήδη εξαντλήσει μέρος αυτών, όπως αναφέρει μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι επιλογές αυτές θα έδιναν μία ανάσα στην Αθήνα μόνο για μερικές εβδομάδες.
Μετά από την αποπληρωμή δανείου του ΔΝΤ το Μάρτιο, η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει τόκους ύψους 800 εκατ. τον Απρίλιο με σημαντικότερο σκόπελο την αποπληρωμή 8 δισ. στους επίσημους πιστωτές, εκ των οποίων τα 6,5 στην ΕΚΤ. «Στο τέλος δε θα έχουν άλλες επιλογές από το να υιοθετήσουν τα μέτρα και να κινηθούν γρήγορα», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.