ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάχη με τις αναζοπυρώσεις στη Χίο – Με εγκαύματα οι νησιώτες, στάχτη τα δάση (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΣΟΚ)

Στο έλεος των πυρκαγιών έχει παραδωθεί για ακόμη μια φορά η Χίος, καθώς από χθες μαίνονται παράλληλες φωτιές σε περιοχές του νησιού. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, ενώ -σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική- τα μέτωπα είναι δύο και συγκεκριμένα μεταξύ του χωριού Σιδηρούντα και της περιοχής Μετόχι, καθώς και στη δασική έκταση Αψηλές.

 

 

 

Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα εστιάζουν τις προσπάθειές τους στον έλεγχο της φωτιάς στις Αψηλές, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της σε ένα πευκόφυτο βουνό που μέχρι τώρα δεν έχει υποστεί καταστροφές.

Στο άλλο μέτωπο οι αναζωπυρώσεις είναι δεκάδες. Τα ξημερώματα η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Σιδηρούντα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις γυναίκες και να μεταφερθούν στο ΚΑΤ. Η μια εξ αυτών έχει υποστεί βαριά εγκαύματα στο 70% του σώματός της και η κατάστασή της είναι κρίσιμη, ενώ δεκάδες ακόμη Χιώτες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού με μικρότερα εγκαύματα.

Τα βίντεο που τραβήχτηκαν τα ξημερώματα δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας. Κάτοικοι του νησιού ακούγονται να προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν το βιος τους:

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τον δυνατό άνεμο.

Όπως τόνισε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, δεν υπάρχει κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων, 2 υδροφόρα οχήματα και 3 ελικόπτερα.

Εν τω μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 102 πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Από τις πυρκαγιές αυτές οι 54 ήταν αγροτοδασικές και οι 48 αστικές.

Σε ύφεση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στο Μενίδι. Oι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται σε επιφυλακή, λόγω των ισχυρών ανέμων και του φόβου αναζωπύρωσης. Ο αντιδήμαρχος Φυλής Δημήτρης Καμπόλης έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ για εμπρησμό και εξέφρασε φόβους για πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

 

Διαβάστε επίσης: