ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάστιγα παραμένει για τους Ελληνες το κάπνισμα

Μάστιγα παραμένει για την ελληνική κοινωνία το κάπνισμα, καθώς το 35-40% των Ελλήνων εξακολουθούν να είναι καπνιστές, ενώ σε άλλες χώρες το ποσοστό από 15 έως 20%. Το τσιγάρο ευθύνεται για το 15% των πνευμονοπαθειών, ενώ το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος και Παθήσεων από το Περιβάλλον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, το 10,6% των Ελλήνων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το 9% από άσθμα, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται όλο και σε μικρότερες ηλικίες και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως στους άντρες. «Κύρια αιτία αυτών παθήσεων είναι το κάπνισμα» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Και πρόσθεσε πως «αν ο κόσμος σταματούσε το κάπνισμα σε 20-30 χρόνια αυτές οι αρρώστιες θα είχαν μειωθεί ή και εξαφανιστεί».

Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, συμπλήρωσε πως το τσιγάρο ευθύνεται για το 15% των πνευμονοπαθειών, ενώ το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, θα εξακολουθήσει να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου ετησίως στις ΗΠΑ και το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουν τους 160.000 οι θάνατοι.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής, υπενθύμισε ότι οι καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μπορούν να απευθύνονται στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, όπου με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να το πετύχουν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φάρμακο, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακοπή του καπνίσματος, διότι διαιωνίζει την εξάρτηση από τη νικοτίνη». Πρόσθεσε, δε, ότι από όσα «χαρμάνια» ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν αναλυθεί, τα περισσότερα είναι καρκινογόνα, ή δυνητικά καρκινογόνα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη χρήση.

«Η εξάτμιση αυξάνει τις καρκινογόνες ουσίες», συμπλήρωσε ο κ. Ζαρογουλίδης, αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι ακόμη και το κάπνισμα ναργκιλέ είναι πιο επικίνδυνο από το τσιγάρο, επειδή η υγρασία συμπυκνώνει τις καρκινογόνες ουσίες.