Ο λόγος για τους μαθητές ενός δημοτικού στο χωριό Άρις στη Μεσσηνία.
Στην «Μακαρία γή» όπως ήταν γνωστή στην αρχαιότητα, 10 μόλις χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας, ένα εξαθέσιο σχολείο στην περιφέρεια του δήμου, με στοχευμένες δράσεις προσπαθεί να περιορίσει την διαρροή των μαθητών. Το σημαντικό είναι πως από τους 80 μαθητές οι περισσότεροι, περίπου το 80%, είναι ρομά και η εγκατάλειψη του σχολείου είναι σύνηθες φαινόμενο σε αυτές τις κοινότητες.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον άμβλυνσης των διαφορών μεταξύ των μαθητών και να συγκρατήσουν τα παιδιά στις αίθουσες.
Στον προαύλιο χώρο του σχολείου οι ελιές έπρεπε να συγκομιστούν και να οδεύσουν προς γειτονικό ελαιοτριβείο για το τελικό στάδιο της παραγωγής.
Ο στόχος της συμμετοχής των μαθητών σε όλη αυτή την διαδικασία επετεύχθη και μαθητές πήραν στα χέρια τους την φιάλη με το λάδι, που τυποποιήθηκε με την ευγενική χορηγία ενός κτηματία της περιοχής.
Παράλληλα, στον λαχανόκηπο του σχολείου με τον δικό του θερμοκήπιο εκτάσεως 700 τ.μ. προσπαθούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους κηπευτική μέσω του προγράμματος «υιοθέτησε έναν σπόρο».
Τα παιδιά ασχολούνται με όλες τις εργασίες της καλλιέργειας και από την πώληση κάποιων προϊόντων τα χρήματα πηγαίνουν για τις ανάγκες του σχολείου. Τα έσοδα από τις πατάτες που καλλιέργησαν και πούλησαν πέρυσι τα χρησιμοποίησαν για ανάλογες δράσεις του σχολείου.
Η ενασχόληση των παιδιών με τον κήπο γίνεται κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου και κάποια μαθήματα γίνονται στον κατάλληλα διαμορφωμένο κήπο. Στόχος των εκπαιδευτικών είναι να κινητοποιήσουν τα παιδιά, προκειμένου να πηγαίνουν με χαρά στο σχολείο, παρακολουθώντας παράλληλα ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
πηγή φωτογραφιών ΕΡΤ