ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με χιόνια και τσουχτερό κρύο φεύγει το 2015 – Στα «λευκά» η μισή Ελλάδα

Με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες αποχαιρετά την Ελλάδα το 2015 καθώς η μισή χώρα έχει ντυθεί από το πρωί στα λευκά ενώ χιόνια πέφτουν και στην Αττική.

 

Χιονίζει ασταμάτητα από νωρίς το πρωί στην Πάρνηθα με αποτέλεσμα να χρειάζονται αλυσίδες από το τελεφερίκ έως την κορυφής. Χιονίζει επίσης στους Θρακομακεδόνες ενώ αλυσίδες χρειάζονται οχήματα που κινούνται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στον οικισμό Αγία Τριάδα Αφιδνών.

Επίσης, στην πλατεία της Παλιάς Πεντέλης οι αλατιέρες και τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα ωστόσο δεν έχει χρειαστεί να επέμβουν ακόμα.

Στο εθνικό οδικό δίκτυο, χιονίζει χωρίς προβλήματα στην κυκλοφορία από Ράχες προς Πελασγία ενώ στους Αγίους Θεοδώρους δίπλωσε νταλίκα ωστόσο η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Στο επαρχιακό εθνικό δίκτυο, από Λαμία προς Καρπενήσι χρειάζονται αλυσίδες ενώ χωρίς προβλήματα χιονίζει από Υπάτη προς Μπράλο.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ορεινό εθνικό δίκτυο της Εύβοιας και συγκεκριμένα στο Δίρφυ παρατηρούνται δυσκολίες από Αγία Σοφία προς Σταυρό και από Άγιο Αθανάσιο προς Γλυφάδα.

Στη Στενή Ευβοίας χρειάζονται αλυσίδες από Καφενούς και πάνω και στη λίμνη Ευβοίας αλυσίδες σε ολόκληρο το επαρχιακό εθνικό δίκτυο.

Στη βόρεια Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στην Πιερία κοντά στα διόδια της Λεπτοκαριάς ενώ ο παγετός δημιούργησε σοβαρές δυσκολίες σε όσους κινούνταν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών αφού το χιόνι που έπεσε στα Στενά των Τεμπών πάγωσε αναγκάζοντας την τροχαία να απαγορεύσει για λίγο την κυκλοφορία των φορτηγών και των βαριών οχημάτων που δεν είχαν αλυσίδες και να επιτρέπει μόνο τη διέλευση επιβατικών και αυτό με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Αυτό οδήγησε στον σχηματισμό μεγάλων ουρών από αυτοκίνητα που αναγκάστηκαν να περιμένουν μέχρι δυο ώρες προκειμένου να περάσουν από το σημείο. Η κυκλοφορία από το μεσημέρι διεξάγεται ωστόσο κανονικά.

Απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο ορεινό εθνικό δίκτυο των νομών Γρεβενών και Ημαθίας καθώς και σε διάφορα σημεία του ορεινού δικτύου των νομών Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς και Χαλκιδικής. Χιόνια έχουν πέσει ακόμα σε Σέρρες, Δράμα, Κοζάνη αλλά και γύρω από τη Θεσσαλονίκη με τις υπηρεσίες όλων των δήμων να βρίσκονται σε επιφυλακή έχοντας βγάλει εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες καθώς το μεγάλο πρόβλημα της νύχτας να αναμένεται πως θα είναι ο παγετός.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα καιρικά φαινόμενα και στη Μαγνησία καθώς χιονίζει παντού εκτός από την πόλη του Βόλου. Στο ένα μέτρο έχει φθάσει το χιόνι στο Πήλιο ενώ στα πιο χαμηλά υψόμετρα το χιόνι έφθασε στα 50 εκατοστά και στο νότιο Πήλιο χιόνι έπεσε μέχρι και στην παραλία όπως στον Πλατανιά.

Στην Πορταριά η τροχαία ενημερώνει τους οδηγούς ότι επιτρέπεται να συνεχίσουν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Το 70% του νομού Τρικάλων είναι ντυμένο "στα λευκό" ενώ μέχρι 50 εκατοστά είναι το χιόνι στο Περτούλι. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το κρύο θα είναι τσουχτερό και αύριο.