Σε απεργιακό κλοιό ολόκληρη η χώρα με χιλιάδες διαδηλωτές να στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο μέτωπο αντίδρασης κατά των κυβερνητικών πολιτικών και της λιτότητας.
Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας συμμετείχαν πάνω από 24 χιλιάδες άτομα.
15 χιλιάδες συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, περίπου 3 έως 4.000 ήταν oι συγκεντρωμένοι της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που διαδήλωσαν στη Βουλή μετά από την πορεία που ακολούθησε την προσυγκέντρωση στην Κλαυθμώνος ενώ το μπλοκ των 5.000 της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς είχαν συγκεντρωθεί στο Μουσείο και κατόπιν κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή όπου σημειώθηκαν επεισόδια με πετροπόλεμο και μολότοφ.
Απεργιακές κινητοποιήσεις και των εργαζομένων στον Πειραιά. Μαθητές και εργαζόμενοι κρατώντας στα χέρια τους πανό με συνθήματα όπως «Όχι στην ιδιωτικοποιήσεις, το λιμάνι στα χέρια των εργατών» αλλά και «Η Μνημονιακή επιδρομή Κυβέρνησης-Κουαρτέτου εναντίων των δικαιωμάτων μας δεν θα περάσει» κατέβηκαν στους δρόμους του Λιμανιού.
Η σημερινή γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι το πρώτο μεγάλο crash test για την κυβέρνηση με αιχμή τις επερχόμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά βρίσκεται «αντιμέτωπος» με τους εργαζόμενους με αφορμή τη λήψη μέτρων τα οποία κατήγγειλε με σφοδρότητα από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Για τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα η σημερινή απεργία αντιμετωπίζεται ως «μητέρα των μαχών» με την ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της να σημειώνει πως «απέναντι στη νέα λαίλαπα των μέτρων υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης της ελληνικής κοινωνίας όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα».
Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση από τις 20 Ιανουαρίου όπου ο τότε ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Δέκα μήνες μετά, ένα δημοψήφισμα, μία διάσπαση και εκ νέου εκλογές, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί «αντιμέτωπος» με τους εργαζόμενους με αφορμή τη λήψη μέτρων τα οποία κατήγγειλε με σφοδρότητα από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Ενδεικτικό της αμηχανίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και η ανακοίνωση του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο καλεί τα μέλη του κόμματος σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία σε ένα ιδιότυπο «ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά, ΣΥΡΙΖΑ διαδηλώνει». Ανακοίνωση που προκάλεσε ποικίλα αρνητικά σχόλια στον Τύπο παρά την εμφανή προσπάθεια κομματικών στελεχών να πείσουν ότι άλλο είναι το κόμμα και άλλο η κυβέρνηση.
Το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή το τελευταίο που θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση είναι να βρεθεί απέναντι στους εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τα δικαιώματα των οποίων, κατά δήλωσή του, ήρθε όχι μόνο να προστατεύσει αλλά και να επαναφέρει στην προ κρίσης εποχής.
Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα
Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι έκαναν πορεία στις οδούς Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Εγνατία, Αντιγονιδών και κατέληξαν στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Ένταση στην Πάτρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ
Ένταση επικράτησε στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, μεταξύ μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας, καθώς οι πρώτοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο "μπλόκ" των δεύτερων, οι οποίοι και τους απομάκρυναν.
Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προπορεύονται χωρίς πανό.
Ποιοι απεργούν σήμερα
Στην απεργία συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επίσης απεργούν οι δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τύπου, οι εργαζόμενοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΝΟ, η ΟΣΥΠΑ, ενώ οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμμετέχουν πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας, πλην του μετρό που δεν θα λειτουργήσει καθόλου.
Τα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου θα παραμείνουν ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο, λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
Επίσης, ακινητοποιημένα στα λιμάνια θα παραμείνουν όλα τα πλοία εξαιτίας της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αποφάσεις που έλαβαν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι.
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 έως και τη λήξη της βάρδιας.
Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) καθώς και το τραμ δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 10:00 π.μ. και από τις 16:00 έως τη λήξη της βάρδιας.
Οι συρμοί του μετρό και του προαστιακού θα μείνουν ακινητοποιημένοι όλη την ημέρα.