ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο ολίσθημα των ιστορικών «Sunday Times»: Η Αμφίπολη είναι κοντά στα σύνορα με τη…Μακεδονία(;)

Οι Sunday Times, η ιστορική βρετανική εφημερίδα, έπεσε σε βαρύ ολίσθημα είς βάρος της Ελλάδας και προκάλεσε ποικίλα σχόλια, με αφορμή χθεσινό της φύλλο, στο οποίο αναφέρεται στο κράτος των Σκοπίων, ως «Μακεδονία», σε δημοσίευμα σχετικά με τις τελευταίες ειδήσεις για την ανασκαφή της Αμφίπολης, αλλά και στη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων, για τις διπλωματικές  σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων τα οποία κατανομάζει «Μακεδονία».

Εντύπωση δε προκαλεί, ότι το άρθρο είναι γραμμένο από την ανταποκρίτρια της ιστορικής βρετανικής εφημερίδας από στην Αθήνα, Ανθή Καρασάββα, η οποία αναφέρι ότι «τα υπολείμματα [του νεκρού] αποκαλύφθηκαν νωρίτερα κατά τον τρέχοντα μήνα [Νοέμβριο], μέσα σε μια θολωτή κατασκευή η οποία σχημάτιζε έναν από τους ιερούς θαλάμους εντός ενός τεράστιου τάφου, περίπου 375 μίλια [603,5 χλμ] βόρεια των Αθηνών, κοντά στα σύνορα με τη Μακεδονία».

Το σύντομο άρθρο έχει τίτλο «Τάφος που ανακαλύφθηκε στην καρδιά της γης του Αλεξάνδρου κάνει τους Έλληνες να ‘τρώγονται’ από αγωνία [has Greeks agog]».

«Το ταφικό μνημείο, θαμμένο κάτω από τους αμμώδεις λόφους [sic] του Καστά, έχει παρουσιαστεί από τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ ενώ τον έχουν επισκεφτεί διασημότητες [sic] και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός, ο οποίος προφανώς ενθουσιάστηκε στην προοπτική να δώσει δημοσιότητα σε κάποια καλά νέα καθώς πασχίζει να ανοικοδομήσει την ισοπεδωμένη οικονομία της χώρας».

«Ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε την περιοχή ως βάση από την οποία ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις, νικώντας τους Πέρσες, εισβάλλοντας στην Ασία και την Αίγυπτο και δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου. Ωστόσο, από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει γίνει αντικείμενο διαμφισβήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες».

Στο κείμενο, μάλιστα, η κα Καρασάββα κάνει αναφορά και για τη Βεργίνα  σημειώνοντας ότι «Τον προηγούμενο μήνα ήρθε η επιβεβαίωση πως τα οστά που έχουν ανακαλυφθεί περίπου 40 μίλια μακριά ανήκουν στον πατέρα του Αλεξάνδρου, εύρημα το οποίο άρπαξε αμέσως η κυβέρνηση για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Μακεδονίας ότι ο Αλέξανδρος είναι κομμάτι της δικής τους ιστορίας και όχι της ελληνικής».

«Η αποκάλυψη των υπολειμμάτων ήρθε μετά από την επιβεβαίωση, τον προηγούμενο μήνα, ότι οστά που είχαν βρεθεί σε μια άλλη ανασκαφή, 40 μίλια [64,5 χλμ] μακριά ανήκουν στον πατέρα του Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο Β’ -ένα εύρημα το οποίο άρπαξε αμέσως η κυβέρνηση προκειμένου να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Μακεδονίας ότι ο Αλέξανδρος είναι κομμάτι της δικής της ιστορίας και όχι της ελληνικής».

Η Ανθή Καρασάββα κλείνει το άρθρο της για την Αμφίπολη παραθέτοντας τη δήλωση του κ. Χρήστου Κεχαγιά, καθηγητή κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών: «[Το μνημείο της Αμφίπολης] αναζωογονεί τις ελπίδες των Ελλήνων, οι οποίοι πιστεύουν ότι, παρά τον σκληρό τους αγώνα για να επιβιώσουν, υπάρχει ένα ιερό δισκοπότηρο που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δόξας και δύναμης».