Σε πόσες χώρες μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο με το διαβατήριό σας, χωρίς να χρειάζεστε βίζα; Για τον μέσο ταξιδιώτη, αυτή θα μπορούσε να είναι μια ερώτηση στο trivial ή στον διαγωνισμό του National Geographic. Για πολλούς όμως πάμπλουτους επιχειρηματίες του πλανήτη, μπορεί να αποτελεί δείκτη οικονομικής ασφάλειας, και κίνητρο για την απόκτηση ενός δεύτερου ή τρίτου διαβατηρίου σε τιμές που μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε επταψήφια νούμερα.
Τα ταξίδια χωρίς την προϋπόθεση έκδοσης βίζας αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για τον δείκτη Henley Passport, που περιλαμβάνει τα πιο “ισχυρά” διαβατήρια του κόσμου, τον οποίο έχει δημιουργήσει η λονδρέζικη εταιρείας παροχής συμβουλών για την παγκόσμια ιθαγένεια Henley & Partners. Από το 2006, η εταιρεία παρακολουθεί ποια από τα διαβατήρια του πλανήτη εξασφαλίζουν τα περισσότερα “ελευθέρας” και ποια τα λιγότερα σε χώρες ανά τον κόσμο, με βάση αποκλειστικά δεδομένα που παρέχει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).
Σε γενικές γραμμές, η ταξιδιωτική “ελευθερία” έχει διευρυνθεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Το 2006, ο μέσος διεθνής ταξιδιώτης μπορούσε να επισκεφθεί 57 χώρες χωρίς να χρειάζεται να εκδώσει προηγουμένως βίζα. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει σκαρφαλώσει στις 107. Ωστόσο, η φαινομενική αυτή “ελευθερία” δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται, διότι υποκρύπτει αυτό που η Henley & Partners χαρακτηρίζει “αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, παγκοσμίως”.
Η τελευταία κατάταξη της Henley, που δημοσιεύθηκε σήμερα, δείχνει ότι όσον αφορά την ταξιδιωτική “ελευθερία”, ο κόσμος μπορεί να διαχωριστεί σε προνομιούχους και μη. Στην κορυφή των προνομιούχων χωρών βρίσκονται η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, τα διαβατήρια των οποίων εξασφαλίζουν είσοδο, χωρίς βίζα, σε 192 προορισμούς.
Στον αντίποδα, τα λιγότερα “σύνορα” ανοίγουν τα διαβατήρια του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Συρίας, των οποίων οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν χωρίς βίζα σε λιγότερες από 30 χώρες, ενώ κράτη όπως το Καμερούν, η Ανγκόλα και το Λάος εξασφαλίζουν είσοδο σε 50 χώρες – λιγότερες από το ήμισυ του μέσου όρου.
Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει τα διαβατήρια των χωρών που αύξησαν περισσότερο τη ισχύ τους μεταξύ του 2006 και 2022. Οι χώρες με μπλε σκούρο χρώμα είναι αυτές που κατάφεραν να αυξήσουν περισσότερο τον αριθμό των προορισμών όπου μπορούν να ταξιδέψουν οι υπηκόοι τους χωρίς βίζα ή με λήψη βίζας κατά την άφιξη. Δύο από αυτές που τα κατάφεραν καλύτερα είναι η Ουκρανία, που πρόσθεσε 109 επιπλέον προορισμούς, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που εξασφάλισαν πρόσβαση σε επιπλέον 140 προορισμούς. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόρου, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 56 προορισμούς, ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό 60 και 61 προορισμούς, αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά πολλές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ο δείκτης παγκόσμιας κινητικότητάς τους υποσκελίστηκε από τον υπόλοιπο κόσμο.
“Ταξιδιωτικό Απαρτχάιντ”: Διευρύνονται οι ανισότητες – Ποια είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου
Το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών όσον αφορά τη διεθνή κινητικότητα επιδεινώθηκε με την έλευση, στα τέλη Νοεμβρίου, της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού. Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου στελέχους συνδυάστηκε με μια σειρά τιμωρητικών περιορισμών σε βάρος, κυρίως, αφρικανικών κρατών, τους οποίους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε ως “ταξιδιωτικό απαρτχάιντ”. Τον προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ ήραν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ίσχυαν γι’ αυτές της αφρικανικές χώρες.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η φετινή κατάταξη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως “επιστροφή στην κορυφή”. Το αμερικανικό διαβατήριο, είχε ξεκινήσει να χάνει την αίγλη του πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, διολισθαίνονται από την πρώτη θέση της λίστας στην όγδοη. Φέτος, σκαρφάλωσε λίγο υψηλότερα και βρίσκεται στην έκτη θέση, καθώς “ανοίγει” τα σύνορα συνολικά 186 χωρών χωρίς βίζα. Δεδομένου όμως ότι αρκετές χώρες “ισοβαθμούν”, επί της ουσίας συνολικά 15 χώρες έχουν να επιδείξουν “ισχυρότερα” διαβατήρια από τις ΗΠΑ.
Η κορυφαία δεκάδα διαβατηρίων του 2022
192 χώρες – Ιαπωνία, Σιγκαπούρη
190 χώρες – Γερμανία, Νότια Κορέα
189 χώρες – Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία
188 χώρες – Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία
187 χώρες – Ιρλανδία, Πορτογαλία
186 χώρες – Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Βρετανία, ΗΠΑ
185 χωρες – Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα
183 χώρες – Ουγγαρία, Πολωνία
182 χώρες – Λιθουανία, Σλοβακία
181 χωρες – Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία
Πηγή: capital.gr