Δράσεις για την πρόληψη της γρίπης, προκειμένου να μην έχει φέτος η Ελλάδα τον περσινό αριθμό θυμάτων, αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Η προετοιμασία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης της γρίπης, ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς τον Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή -όπως κάθε χρόνο- το πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού.
Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, έγινε αναφορά και στην ελονοσία.
Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στα 65 κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα και με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ της 11ης Αυγούστου 2016. Απ’ αυτά, τα 61 είναι εισαγόμενα και τα τέσσερα με ενδείξεις ενδογενούς προέλευσης.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, τόσο για την ελονοσία, όσο και για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα, καθώς επίσης και στις δράσεις που θα ξεκινήσουν για την πρόληψη της γρίπης, με καμπάνιες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκος, τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την εκρίζωση της ελονοσίας, η οποία από το 1974 έως το 2008 είχε εκλείψει. Επανέλαβε δε, ότι ενδέχεται να εμφανιστούν νέα κρούσματα εντός του Σεπτεμβρίου.
Επίσης, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Δημόσια υγεία από ορισμένα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, στα οποία οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές και υπάρχουν δυνητικά κίνδυνοι Δημόσιας υγείας, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να εξαλειφθούν αυτοί οι κίνδυνοι, (ηπατίτιδα Α' φυματίωση, κ.λπ.)
Ο κ. Μπασκόζος ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ότι χορηγούνται σε όσους νοσούν και διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας όλες οι απαραίτητες θεραπευτικές αγωγές, ενώ γίνονται και οι αναγκαίοι εμβολιασμοί. Επίσης, είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Υπηρεσίες Υγείας των Περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Το ΔΣ του ΠΙΣ αναφερόμενο στα θέματα της νοσοκομειακής περίθαλψης απεφάνθη ότι πρέπει να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, καθώς τα κενά είναι πολλά και οι αποχωρήσεις προσωπικού συνεχείς. Επίσης, να αυξηθεί η Δημόσια δαπάνη Υγείας, που βρίσκεται σήμερα στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ το όριο ασφαλείας για κάθε σύστημα υγείας είναι στο 6% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 7%.