ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητέρες ανηλίκων, τα μεγάλα θύματα, στις αλλαγές του ασφαλιστικού.

Οι γεννημένες μετά το 1970, μητέρες ανηλίκων, τα μεγάλα θύματα της διαμάχης κυβέρνησης-δανειστών!

-Οι ασφαλισμένοι/ες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/ 2018 ( έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) «διασώζονται» και εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται με τα μεταβατικά όρια που ορίζει ο 3863 /2010

-Το 2019 τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά 2

-Το 2020 κατά 4

-Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά το 2021 θα πρέπει υποχρεωτικά να περιμένουν έως τα 62 τους χρόνια καθώς η πόρτα με τις εξαιρέσεις φαίνεται ότι κλείνει οριστικά.

Οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα αν και δεν έχουν δοθεί ακόμα διευκρινήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρει το protothema.gr,  πιστεύει ότι ο επώδυνος συμβιβασμός με την Τρόικα, στον τομέα του ασφαλιστικού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά ήπιος καθώς η αύξηση του ορίου ηλικίας είναι σταδιακή και αφορά μικρό αριθμό γυναικών και ασφαλισμένων με το καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών (κατ’ εκτίμηση 10.000) Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς να αφορά άντρες με 35ετία και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Η Τρόικα θα εξακολουθήσει να απαιτεί καίριες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αν δε βρεθούν «ισοδύναμα» ( πχ αύξηση ΦΠΑ στα νησιά) που να καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό . Πάντως στο Παρίσι καλλιεργήθηκε το έδαφος για συμφωνία σε άλλα πέντε σημεία.

1. Στα 21 χρόνια και 8 μήνες από 15 που ισχύει σήμερα ( 6500 ένσημα αντί για 4.500)αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση για τους σημερινούς 40ρηδες. Το μέτρο που φαίνεται ότι συμφωνήθηκε στο Παρίσι βάζει στο στόχαστρο τους γεννημένους μετά το 1975 προκειμένου να μη θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «διασώθηκαν » οι ευάλωτοι της κρίσης καθώς η κατάργηση της 15ετίας για τις μεγαλύτερες ηλικίες θα οδηγούσε σε τραγικό αδιέξοδο πολλές κατηγορίες ανέργων οι οποίοι με δεδομένο ότι ο δείκτης ανεργίας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια δε θα μπορούσαν να βρουν δουλειά αλλά ούτε και να βγουν στη σύνταξη.

2. Πάγωμα των συντάξεων για τη διετία 2016-2017 . Υπενθυμίζουμε ότι ο ν.3863/2010 προέβλεπε πάγωμα των συντάξεων έως τις 31/12/2015. Κάτω από αυτή τη δημοσιονομική συγκυρία ,αποσύρεται ακόμα και η σκέψη να δοθεί αύξηση το 2016 της τάξης του 3,5%.

-Δυνατότητα μείωσης των εισφορών σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ με αντίστοιχη μείωση παροχών και συντάξεων. Ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης εκτιμά ότι αν υιοθετηθεί το μέτρο οι συντάξεις θα συρρικνωθούν έως και 20%.

– Ενοιποιήσεις Ταμείων. Στο ΙΚΑ θα συγχωνευθούν επικουρικά και ταμεία πρόνοιας ( κάθετη παρέμβαση)

– Η τρόικα φαίνεται ότι πείστηκε να παραπεμφθεί για αργότερα η συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη των απεργιών με πλειοψηφία 50%+1 της γενικής συνέλευση των εργαζομένων.

-Προς το παρόν ( αυτό μπορεί να αλλάξει αν ενταθούν οι πιέσεις της Τρόικας ) η ελληνική πλευρά έχει αποκρούσει :

– Περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά . Η τρόικα αξιώνει μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις 15%-20% από την πρώτη πενταετία εφαρμογής του νόμου, βάζοντας στο στόχαστρο τη νέα γενιά των συνταξιούχων.

-Μείωση της κατώτατης σύνταξης προκειμένου να περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του προνοιακού μέρους των κατώτατων ορίων της σύνταξης . Δηλαδή σήμερα από τα 487 ευρώ η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το ποσό που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές είναι μόλις 280 με 310 ευρώ. Το υπόλοιπο είναι κρατική χρηματοδότηση, την οποία τώρα οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί.

-Ένταξη του ΕΚΑΣ το οποίο δε θεωρείται ανταποδοτική ασφαλιστική παροχή στο μηχανισμό ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος . Η ελληνική πλευρά δέχεται την αναδιάρθρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ αλλά όχι την πλήρη κατάργησή του.