ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μολότοφ και χημικά στο κέντρο της Αθήνας – Επεισόδια σε Προπύλαια και Εξάρχεια

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων, κυρίως γύρω από το Πολυτεχνείο, όπου σημειώνονται επιθέσεις νεαρών με μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έχουν ανάψει φωτιές στους δρόμους.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περίπου 500 άτομα βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων, από όπου εξαπολύουν επιθέσεις προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί απαντούν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής δύο άτομα.

Σημειώνεται ότι το πρωί βρέθηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας 112 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση στην περιοχή του λόφου του Στρέφη.

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια: Μολότοφ, φωτιές, χημικά και καταστροφές

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 5 το απόγευμα η συγκέντρωση και πορεία αντιεξουσιαστών και άλλων συλλογικοτήτων στα Προπύλαια, για τα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ένταση, καθώς νεαροί επιτέθηκαν με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στη Στοά Πεσμαζόγλου, ωστόσο το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.

Στη συνέχεια, ωστόσο, νέα επεισόδια ξέσπασαν στην Πανεπιστημίου, και αυτήν την ώρα η κατάσταση είναι τεταμένη, με ρίψεις μολότοφ από μερίδα διαδηλωτών και χημικών από την αστυνομία.

Πορείες με μικροεντάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, πορείες πραγματοποιήθηκαν από  μαθητές, φοιτητές και συλλογικότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 17:00.

Ειρηνικά ολοκληρώθηκε η πορεία στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα, μεμικροεπεισόδια να σημειώνονται μόνο κατά την αρχή της στα Προπύλαια. Ομάδα περίπου 30 νεαρών πέταξαν πέτρες σε άνδρες των ΜΑΤ με εκείνους να κρατούν ωστόσο αμυντική στάση.

Μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες, μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν πορεία και στο κέντρο τηςΘεσσαλονίκης. Μετά τη λήξη της πορείας στην περιοχή γύρω από τη Ροτόντα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα

Ο σταθμός του Μετρό Πανεπιστήμιο είναι κλειστός από τις 15:00 το μεσημέρι, ενώ και ο σταθμός του Συντάγματος έκλεισε στις 17:00 το απόγευμα, με εντολή της αστυνομίας.

Κλειστές είναι η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Αμαλίας και όλοι οι δρόμοι γύρω από τα Εξάρχεια.

Φρούριο η Αθήνα υπό τον φόβο επεισοδίων

Δρακόντεια είναι τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή από το μεσημέρι της Κυριακής η αστυνομία ενόψει της επετείου.

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αποφασίστηκε το επιχειρησιακό πλάνο θα είναι ίδιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην πορεία του Πολυτεχνείου. Στις επιχειρήσεις θα συμμετέχει και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

Ωστόσο, ο προβληματισμός εστιάζεται στην περιοχή των Εξαρχείων. Ανώτατος αξιωματικός δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως ο σχεδιασμός των μέτρων στοχεύει στο να αποτραπούν επεισόδια αντίστοιχα με αυτά που σημειώθηκαν τις προηγούμενες χρονιές. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν επίσης ανησυχίες για οργανωμένο σχέδιο με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων με βάση το Πολυτεχνείο.

Όχι στη βία, λέει η οικογένεια Γρηγορόπουλου

Την ίδια στιγμή, αντίθετη στη βία αλλά και στα καλέσματα τόσο του Νίκου Ρωμανού και του Παναγιώτη Αργυρού όσο και άλλων ομάδων για «Μαύρο Δεκέμβρη», με αφορμή και τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου είναι η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν.

«Δεν μας αφορούν τα όσα λένε περί ''μαύρου Δεκέμβρη'' κ.λπ. ούτε οι απειλές βίας, απ΄ όπου και αν προέρχονται, θεωρούμε μάλιστα ότι προσβάλλουν τη μνήμη του παιδιού», λέει στο Έθνος της Κυριακής ο σύντροφος της μητέρας του Γρηγορόπουλου και δικηγόρος της οικογένειας, Ανδρέας Κωνσταντίνου.