ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες

Μια νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταστεί ευχερέστερη η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις περίπου 9.500 συμβασιούχους καθαρίστριες στα σχολικά κτίρια, επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η ίδια επισήμανε ότι «το 70% των δημάρχων στη χώρα δεν κάνουν τις προσλήψεις βάσει νόμου».

Είναι «πολύ άσχημο και απαράδεκτο, δήμαρχος να μην τηρεί τη νομοθεσία», είπε χαρακτηριστικά η ίδια σε δηλώσεις της που έγιναν στο περιθώριο σημερινής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των σωματείων σχολικών καθαριστριών στο κτίριο του υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προσθέτοντας ότι «για εμάς είναι διαδικασίες, αλλά και για τις ίδιες τις εργαζόμενες είναι ένα βίωμα πολύ βαρύ και πιεστικό».

Όπως επισήμανε η κ. Κούνεβα και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το θέμα των 9.500 συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολικά κτίρια, η ίδια βρίσκεται σε στενή επαφή με τους συναρμόδιους υπουργούς και παρακολουθεί το θέμα στενά.

«Πριν από τη συνάντησή μου μαζί τους, μίλησα και πάλι με τους αρμόδιους υπουργούς. Νέα, συγκεκριμένα, δεν έχω, αλλά ξέρω ότι οι αρμόδιοι υπουργοί εργάζονται εντατικά, προκειμένου να προετοιμάσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο και γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε νομοθετική ρύθμιση χωρίς πρώτα να μελετηθεί το θέμα σε βάθος. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα τελειώσει η όλη διαδικασία, αλλά γίνεται δουλειά», ανέφερε η ευρωβουλευτής.

«Το 70% των δημάρχων δεν έχουν κάνει σωστή πρόσληψη»

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το 70% των δημάρχων δεν έχουν κάνει σωστή πρόσληψη, όπως ορίζει ο νόμος. Βάσει αυτού, η πρόσληψη πρέπει να αφορά σε δύο χρόνια συνεχόμενα. Αντ’ αυτού, τις κάνουν για έναν χρόνο οι περισσότεροι και την ίδια στιγμή τις εκβιάζουν και τις λένε ότι δεν θα τις προσλάβουν ξανά και αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εξ αυτών δουλεύουν στα σχολεία πάνω από δέκα χρόνια».

Κατά την ίδια «θα έπρεπε οι ίδιοι οι δήμαρχοι να κάνουν τη σωστή κίνηση και, μετά το τρίτο συμβόλαιο με τις εργαζόμενες, να τις μονιμοποιούν. Αντ’ αυτού, τις εκβιάζουν».

Το δεύτερο ζήτημα προς επίλυση που επείγει σε ό,τι αφορά τις συμβασιούχους καθαρίστριες στα σχολικά κτίρια της χώρας είναι, σύμφωνα με την κ. Κούνεβα, να πληρώνονται οι εργαζόμενες στην ώρα τους και το τρίτο, «που είναι και δική τους πρόταση», είναι «να μονιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι γυναίκες που βρίσκονται προ των πυλών της συνταξιοδότησης».

Επιπλέον, επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στον κλάδο» και, στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δουλεύει πάνω στα βαρέα και ανθυγιεινά για τον κλάδο».

Ερωτηθείσα για το εάν είναι αισιόδοξη για το τι μέλλει γενέσθαι, τόνισε: «Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη αισιόδοξη, αλλά αγωνίζομαι και, όποιος αγωνίζεται, καταφέρνει και θετικά αποτελέσματα».

«Οι νόμοι που ψηφίζονται δεν τηρούνται»

«Οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών κάνουν ότι τους καπνίσει», σημείωσε η πρόεδρος καθαριστριών σχολικών κτιρίων του νομού Καβάλας, Φωτεινή Στρουμπούλη, και πρόσθεσε: «Δεσμεύσεις πήραμε πολλές. Έχουμε μια σύμβαση κατάπτυστη, που δεν μας δίνει το δικαίωμα ούτε στην αρρώστια. Κρύβουμε τις εγκυμοσύνες γιατί θα μείνουμε εκτός δουλειάς, δεν θα μας προσλάβουν με σύμβαση οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών και οι δήμαρχοι.

Οι νόμοι που ψηφίζονται δεν τηρούνται. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, οι δήμαρχοι της χώρας θα έπρεπε να μας κάνουν δύο δεκάμηνες συμβάσεις, με κενό Ιούλιο και Αύγουστο και επαναπρόσληψη από τον Σεπτέμβριο. Δεν το έπραξαν. Δεν τηρούν τους νόμους, ούτε τα μέσα ατομικής μας προστασίας, παρά το γεγονός ότι παίρνουν χρήματα για αυτά. Είμαστε, ίσως, και ο μόνος κλάδος που σε μια στιγμή μπορεί κάποιος να βρεθεί εκτός δουλειάς. Να χάσει τη δουλειά του σε μια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά μας, δουλεύουμε πάνω από δέκα χρόνια».

«Μας κρατούν σε ομηρία», είπε, από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σωματείου «Ευκλείδης» των συμβασιούχων καθαριστριών σχολικών κτιρίων του δήμου Θεσσαλονίκης, Χρυσάνθη Βαξεβανίδου, προσθέτοντας ότι «τα θέματα είναι πολλά. Ευελπιστούμε σε αποτελέσματα».

Στους συνεχείς αγώνες των ανθρώπων του κλάδου αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας, Μαρία Κοσμίδου, λέγοντας ότι «οι δήμαρχοι και οι σχολικές επιτροπές κάνουν πολλά στραβά. Εκπαιδευτικοί και διευθυντές μας κουνάν και το δάχτυλο. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για δημάρχους που δεν έκαναν διετείς συμβάσεις, ενώ άλλοι έκαναν 9μηνες και όχι 10μηνες, όπως ορίζει ο νόμος».