Με επαναφορά της βίζας απειλούν οι Αμερικανοί την ελληνική πλευρά, αν μέσα στους επόμενους μήνες δεν προχωρήσει στην αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέες.
Οι νέες ταυτότητες πρέπει να είναι τύπου… πιστωτικής κάρτας, με τσιπάκι βιομετρικών χαρακτηριστικών (δακτυλικό αποτύπωμα και φωτογραφία αρχικά).
Πού κολλάει η αντικατάσταση
Οι δύο επιτροπές που είχαν συσταθεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να εξετάσουν τις τεχνικές προδιαγραφές έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ολοκλήρωσαν το έργο τους το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα, παρέδωσαν το πόρισμά τους, βάσει του οποίου έγινε και το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο παραμένει στα συρτάρια μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει να το πάει στη βουλή.
Η όλη υπόθεση με τις νέες ταυτότητες κολλάει στο ότι το κόστος για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, ποσό που λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών δεν μπορεί να καλύψει το Δημόσιο. Η λύση είναι το κόστος να μετακινηθεί στους πολίτες κάτι που σημαίνει επιβάρυνση για τον καθένα της τάξης των 10 ευρώ, κάτι που η Ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθούν να αποφύγουν αναζητώντας… ισοδύναμα!
Τριβές με Αμερικανούς, απειλούν με επαναφορά βίζας
Η όλη αυτή καθυστέρηση προκαλεί τριβές με τους αμερικανούς αξιωματούχους. Οι πιέσεις της αμερικανικής πλευράς ήταν έκδηλες στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν με ελληνικά τεχνικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ετήσιας αξιολόγησης του προγράμματος θεώρησης βίζας (Visa Waiver Program), ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναμένεται να έχει συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο για το ίδιο θέμα που δυστυχώς βάζει στο τραπέζι του διαλόγου την επαναφορά της βίζας για ταξίδια ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ.
Αυτές οι πιέσεις εκφράστηκαν ακόμη και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αλλά και από τον ίδιο τον Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Ελλάδα.
Ως καταληκτικό χρονικό διάστημα αντικατάστασης για τις νέες ταυτότητες είχε οριστεί ο Απρίλιος του 2017.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη και αν έρθει αυτή η ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από εκεί και πέρα απαιτείται η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού που μπορεί να διαρκέσει έως και… 15 μήνες, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο να παραβιάζεται.
Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δείξουν «ανοχή», προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας και να μην έχουν πρόβλημα οι Έλληνες πολίτες στα ταξίδια τους στην Αμερική.