ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο κακόβουλο λογισμικό σε Android καταστρέφει το κινητό σας

Από το 2007, όταν κυκλοφόρησε το λογισμικό Android, η πλατφόρμα έχει παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της να παρέχει ανοιχτό και δωρεάν πηγαίο κώδικα.

Ο πηγαίος κώδικας είναι δωρεάν διαθέσιμος για προγραμματιστές και κατασκευαστές συσκευών που μπορούν, κατά την κρίση τους, να εγκαταστήσουν το λογισμικό χωρίς να ανησυχούν για τα τέλη αδειοδότησης.

Το Android δεν παρέχει μόνο φθηνότερα smartphones, αλλά είναι το μεγαλύτερο λειτουργικό σύστημα συσκευών στον κόσμο. Κυριαρχεί σε παγκόσμια λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας με μερίδιο αγοράς άνω του 85%. Αυτό σημαίνει ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει ή χρησιμοποιεί μια συσκευή Android.

Παρόλα αυτά, η άνοδος ενός νέου κρυπτογραφημένου κακόβουλου λογισμικού Android θα μπορούσε να φέρει το τέλος του.

Η τελευταία ενημέρωση για ιδιοκτήτες συσκευών Android έχει να κάνει με κακόβουλο λογισμικό, το οποίο είναι προεγκατεστημένο σε συσκευές Android. Κι όχι μόνο εγκαθιστά αυτόματα εφαρμογές, αλλά και κάνει άχρηστη την συσκευή κινητής τηλεφωνίας όταν ο χρήστης προσπαθεί να το απεγκαταστήσει.

Δυστυχώς, πολλοί κατασκευαστές αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι, γεγονός που προκάλεσε την Privacy International και περισσότερες από 50 άλλες ΜΚΟ να συντάξουν ανοικτή επιστολή στην οποία ζητούν από την Google να λάβει μέτρα εναντίον εφαρμογών που επιτρέπουν την εκμετάλλευση δεδομένων.

Αν και οι πιθανότητες λήψης κακόβουλου λογισμικού με οποιαδήποτε βασική συσκευή Android χρησιμοποιώντας τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες, η απειλή από προεγκατεστημένο κακόβουλο λογισμικό σε συσκευές Android που παρέχονται από αναξιόπιστους κατασκευαστές αυξάνεται.

Μία από τις συσκευές που βρέθηκαν να έχουν το καταστροφικό προεγκατεστημένο κακόβουλο λογισμικό πρόσφατα είναι το Unimax (UMX) U686CL.

Τα βήματα που θα σας σώσουν

Υπάρχουν διάφορα κρίσιμα βήματα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία των δικτύων από απειλές ασφάλειας που προκύπτουν από συνδεδεμένες κινητές συσκευές.

Για να διακόψετε μια επίθεση κακόβουλου λογισμικού και να καθαρίσετε τη συσκευή σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Απενεργοποιήστε το

Η απενεργοποίηση της συσκευής σας δεν θα σταματήσει την επίθεση από τη ζημιά. Ωστόσο, μπορεί να προστατεύσει άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ίδιο δίκτυο, ενώ παράλληλα σας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρωθείτε και να κάνετε έρευνα σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό.

Ξέρετε ποια εφαρμογή έχει μολύνει τη συσκευή σας; Έχει κατεβάσει άλλο λογισμικό στη συσκευή σας; Χρησιμοποιήστε μια διαφορετική συσκευή για να αναζητήσετε τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Ενδεχομένως να εξετάσετε την εγκατάσταση μιας εφαρμογής για την κατάργηση του κακόβουλου λογισμικού, αλλά αυτό θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς θα αποκαταστήσετε πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Βήμα 2: Ενεργοποίηση λειτουργίας ασφαλούς / έκτακτης ανάγκης

Μεταβείτε στη λειτουργία ασφαλούς / έκτακτης ανάγκης αμέσως μόλις ενεργοποιήσετε ξανά τη συσκευή σας. Αυτό θα περιορίσει το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να κάνει η εφαρμογή ενώ παράλληλα απομονώνετε το πρόβλημα.

Για να ενεργοποιήσετε την ασφαλή λειτουργία, απλά κρατήστε πατημένο το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής για μερικά δευτερόλεπτα όταν η συσκευή είναι ενεργοποιημένη, στη συνέχεια πιέστε παρατεταμένα την επιλογή απενεργοποίησης. Ανάλογα με τη συσκευή σας, θα πρέπει να εμφανίζονται στην οθόνη διάφορες επιλογές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επανεκκίνησης σε ασφαλή λειτουργία.

Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε την ασφαλή λειτουργία της συσκευής σας, μεταβείτε στη λειτουργία πτήσης.

Βήμα 3: Βρείτε την εφαρμογή στις ρυθμίσεις της συσκευής σας

Η εφαρμογή για τις ρυθμίσεις Android έχει συνήθως ένα εικονίδιο σε σχήμα γρανάζι, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη ρύθμιση της συσκευής σας. Όταν βρίσκεστε στην εφαρμογή «Ρυθμίσεις», μεταβείτε στην ενότητα «Εφαρμογές» και εντοπίστε την προβληματική εφαρμογή.

Εάν δεν είναι διαθέσιμη η πλήρης λίστα των εφαρμογών σας, επιλέξτε «Διαχειριστής εφαρμογών» για να ανοίξετε την πλήρη λίστα εφαρμογών. Επιλέξτε ή κάντε κλικ στην εφαρμογή, η οποία θα πρέπει να εμφανίσει τις επιλογές στην επιλογή Force Stop (Αναγκαστική διακοπή), Force Close (Αναγκαστικός τερματισμός) και Uninstall (Απεγκατάσταση).

Βήμα 4: Διαγράψτε ο,τιδήποτε άλλο ύποπτο

Κάντε κλικ στην επιλογή Κατάργηση εγκατάστασης και κατάργηση της ανεπιθύμητης εφαρμογής καθώς και κάθε άλλης ύποπτης λήψης. Ορισμένα βασικά προγράμματα δεν θα σας δώσουν την επιλογή να απεγκαταστήσετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέξτε «Απενεργοποίηση».

Συχνά, το κακόβουλο λογισμικό προστατεύεται από αυτή τη μορφή απομάκρυνσης. Εάν συναντήσετε τυχόν εμπόδια, επιστρέψτε στο αρχικό μενού Ρυθμίσεις και κάντε κλικ στην επιλογή «Κλείδωμα οθόνης» ή «Ασφάλεια». Εντοπίστε την καρτέλα «Διαχειριστές τηλεφώνου» και κάντε κλικ σε αυτήν. Εκεί, ενεργοποιήστε τη λειτουργικότητα για την κατάργηση κακόβουλων προγραμμάτων.

Βήμα 5: Λήψη λογισμικού που θα σας προστατεύσει

Οποιαδήποτε συσκευή Android είναι εκτεθειμένη και ευάλωτη εάν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Μια ποικιλία εφαρμογών ασφάλειας και μικροεπεξεργαστών μπορεί να ανιχνεύει ιούς, να απαλλαγεί από τα ανεπιθύμητα αρχεία και να προστατεύει τη συσκευή σας από το κακόβουλο λογισμικό.

Μόλις διαγράψετε το μολυσμένο λογισμικό, κάντε λήψη μιας από αυτές τις εφαρμογές ασφαλείας για να προστατέψετε τη συσκευή σας από μελλοντικές επιθέσεις.

Είναι επίσης καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας λειτουργεί με την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος, καθώς οι ενημερώσεις προστατεύουν τις συσκευές από επιθέσεις.

Ποτέ μην εγκαταστήσετε μια εφαρμογή αν δεν ξέρετε τι είναι.