ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο συλλαλητήριο αγροτών στο Σύνταγμα- Πρόσκληση για διάλογο και προειδοποιήσεις

Σε σκηνές στην πλατεία Συντάγματος έμειναν αρκετοί από τους χιλιάδες αγρότες που πήραν μέρος στο χθεσινό μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι αγρότες έχουν δώσει νέο ραντεβού μπροστά από το κοινοβούλιο για σήμερα στις 11:00 το πρωί, ενώ εμφανίζονται διατεθειμένοι να μείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

 

Στην πλατεία Συντάγματος αναμένεται να φτάσει και το ΠΑΜΕ που έχει οργανώσει για σήμερα πορεία συμπαράστασης που θα ξεκινήσει από την Ομόνοια.

Χθες οι αγρότες έδωσαν βροντερό και ταυτόχρονα ειρηνικό παρών στο Σύνταγμα ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, το οποίο πολλαπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν. Μοναδική παραφωνία του μεγάλου συλλαλητηρίου ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στο Χαϊδάρι, όπου αγρότες από την Κρήτη και την Πελοπόννησο αντίστοιχα συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Μετά από συνεννόηση με την αστυνομία οι αγρότες κατάφεραν τελικά να κατεβάσουν στο κέντρο της πόλης και 20 τρακτέρ από τη Θεσσαλία, τα οποία έφτασαν στο Σύνταγμα υπό τις επευφημίες των αγροτών, ενώ οι ιδιοκτήτες τους είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν πάνω στα μηχανήματά τους σημαίες με τη μορφή του Μαρίνου Αντύπα.

Αν και προς το τέλος της συναυλίας του Γ. Μαργαρίτη, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, υπήρξε ένταση μεταξύ αγροτών τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική και δεν σημειώθηκαν το βράδυ επεισόδια.

Νέα πρόσκληση διαλόγου και προειδοποίηση στους αγρότες από τον Κουρουμπλή

Νέα πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών, Παν. Κουρουμπλής λέγοντας ότι δεν πρέπει να μετανιώσουν για ευκαιρίες που μπορεί να χαθούν. Ανέφερε ότι «όλα είναι συζητήσιμα», διαμηνύοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα.Σημείωσε μιλώντας στο «Mega» πως πρέπει στον διάλογο να εξαντληθούν τα περιθώρια βελτιώσεων που ενδεχομένως υπάρχουν.

Άμα δεν έρθουν στον διάλογο αναλαμβάνουν και την ευθύνη, είπε ο υπουργός των Εσωτερικών.Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για τέσσερα χρόνια και όχι για τρεις μήνες και πρέπει να κριθεί στο τέλος της θητείας της.

Ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι ο κόσμος αισθάνεται πολύ πιο άνετα να διαμαρτύρεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από ό, τι με άλλες κυβερνήσεις, αλλά διασαφήνισε ότι δεν φοβίζουν την κυβέρνηση οι διεκδικήσεις του λαού «γιατί είμαστε στην ίδια όχθη».

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν φαινόμενα άσκησης βίας στους αγρότες, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «εάν υπάρχουν υπερβολές να τις εγκαλέσω» αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που άφησε τα τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.