Τρανταχτά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου συγκαταλέγονται στη λίστα με τα θύματα του κυκλώματος του πανούργου «χρηματιστή», ο οποίος υπόσχονταν επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις στους πελάτες τους.
Ένας γνωστός Έλληνας εφοπλιστής μάλιστα πείστηκε, από το 47χρονο αρχηγικό μέλος της οργάνωσης από την Αγία Παρασκευή, να του εμπιστευτεί 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επενδύονταν σε συναλλαγές επί νομισμάτων με απόδοση 3% ανά μήνα.
Ο 47χρονος, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως ένα άτομο που μπορεί να «πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», λάτρης της χλιδάτης ζωής και μόνιμος θαμώνας γνωστών νυχτερινών κέντρων της Αθήνας. Στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας συστηνόταν ως χρηματιστής και… μετρ των επενδύσεων κεφαλαίων σε συναλλαγές επί νομισμάτων.
Σε χθεσινή ευρεία επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής συνελήφθη μαζί με ακόμα τέσσερα άτομα, τα οποία κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τη σύζυγο του 47χρονου, δύο γραμματείς και στενούς συνεργάτες του, όπως και ένα ακόμα άτομο που είναι επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη.
«Εγκέφαλος» , σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είναι ο ιδιοφυής χρηματιστής, ο οποίος είχε αναλάβει την ίδρυση off shore εταιριών σε φορολογικούς παραδείσους, όπου κατέληγαν τα χρήματα που υπεξαιρούσε το κύκλωμα.
Στους πελάτες του διαφήμιζε ότι έχει εφεύρει μαθηματικό τύπο που κάνει τις αποδώσεις που υπόσχεται απόλυτα ακριβείς και σίγουρες. Το 2010 είχε απασχολήσει τις Αρχές, καθώς πραγματοποιούσε χρηματιστηριακές πράξεις χωρίς άδεια από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τρία χρόνια αργότερα, ωστόσο, είχε κηρυχθεί αθώος από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας λόγω «νομικής πλάνης».
Ο 47χρονος είχε αναθέσει στον επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη χρέη νόμιμου εκπροσώπου δύο επενδυτικών εταιριών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι από τότε που άρχισε να ξηλώνεται το κύκλωμα οι δύο άνδρες βρίσκονται στα… μαχαίρια. Ο πρόξενος ισχυρίζεται ότι εξαπατήθηκε από το συνέταιρό του και μάλιστα κατέθεσε υπόμνημα προς την Αστυνομία και την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, στο οποίο «καρφώνει» τον χρηματιστή ως «οργανωτή υπεξαιρέσεων».
Ο 47χρονος είχε ιδρύσει, επίσης, τρία funds και άγνωστο αριθμό offshore στις βρετανικές Παρθένους Νήσους, στων οποίων τα Διοικητικά Συμβούλια τοποθετούσε ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για συνολικά 23 άτομα.
Με τον εφοπλιστή στον οποίο έριξε τα δίχτυα του γνωρίστηκε μέσω κοινών γνωστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησε να του διαφημίζει τις επενδυτικές του ικανότητες όταν κατάλαβε ότι ο επιχειρηματίας αναζητά τρόπους να πολλαπλασιάσει τις αποταμιεύσεις του. Όταν κυκλοφόρησαν στους επιχειρηματικούς κύκλους φήμες για το ρόλο του χρηματιστή ο εφοπλιστής άρχισε να ρωτάει για την εξέλιξη της επένδυσης των χρημάτων του, χωρίς να λαμβάνει πειστικές απαντήσεις. Έτσι, έλαβε άμεσα νομικά μέτρα καταφέρνοντας τελικά να πάρει πίσω ένα μέρος των χρημάτων του, χωρίς οι αστυνομικοί να μπορούν να διευκρινίσουν το ακριβές ποσό.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ασφάλειας Αττικής, μέσα σε διάστημα δύο ετών (από το 2013 έως το 2015) τοποθέτησαν τα χρήματά τους στις δύο εταιρείες του κυκλώματος συνολικά 80 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα και την Ουκρανία, ανάμεσά τους Ουκρανοί πολιτικοί.