Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν στην ταινία «Αλέξανδρος ο Μέγας»
Μια νέα εκδοχή έρχεται να προστεθεί στον «πόλεμο» των εικασιών και αντιπαραθέσεων σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου στην Αμφίπολη. Άλλοι πιστεύουν πως είναι η Ρωξάνη, άλλοι πως εκεί τάφηκε η Ολυμπιάδα και άλλοι, όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρόμπιν Λέιν Φοξ, θεωρούν ότι ο μεγαλειώδης τάφος ανήκει είτε στον παιδικό φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχο είτε σε κάποιον από τους άλλους στρατηγούς του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Το ερευνητικό έργο του εν λόγω καθηγητή -βιβλία και αρθρογραφία- είναι αφιερωμένο, κατά το μεγαλύτερο μέρος, στον Μέγα Αλέξανδρο, κι έτσι οι δηλώσεις του αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Επικαλούμενος το έργο του Πλούταρχου «Βίος Αλεξάνδρου» (μία από τις πέντε δευτερογενείς πηγές για τον Μακεδόνα βασιλέα με περιγραφές περιστατικών, που δεν περιλαμβάνονται σε καμία άλλη πηγή), ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ αναφέρεται στον ευγενή Δημάρατο τον Κορίνθιο, ο οποίος τάφηκε σε τύμβο που, ως προς το μέγεθος, μοιάζει με αυτόν της Αμφίπολης.
«Υποψιάζομαι ότι στον τύμβο βρίσκεται υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του Αλεξάνδρου, ο οποίος επέστρεψε στην Αμφίπολη είτε ζωντανός είτε νεκρός» είπε ο Λέιν Φοξ, ο οποίος συντάσσεται με αυτόν τον τρόπο με την άποψη αρκετών Ελλήνων αρχαιολόγων, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Παναγιώτης Φάκλαρης και ο ομόλογός του, Πάνος Βαλαβάνης.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος είχε πει πως «η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής», θεωρώντας πιθανότερου αυτό του Νέαρχου, αρχηγού του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.