Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΕΟΔΥ για τα «εισαγόμενα» κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας, για όσα εντοπίζονται σε δομές προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τις πτήσεις από το εξωτερικό και τον αυστηρότερο έλεγχο και τα κριτήρια στα συνορικά φυλάκια.
Την ίδια στιγμή, στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19. Ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο στο λεκανοπέδιο – 240 νέα κρούσματα έναντι 197 που επιβεβαιώθηκαν χθες- επιβεβαιώνει, δυστυχώς, την ανησυχία αλλά και την ετοιμότητα των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για τη λήψη περαιτέρω μέτρων εφόσον χρειαστεί.
Τη δύσκολη κατάσταση, όπως εξελίσσεται, στην Αττική, επιβεβαιώνει και η αύξηση του δείκτη Rt για την επικράτεια της Αττικής σε 1 και άνω της μονάδας, όπως καταγράφει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου. Το Παρατηρητήριο κατέγραψε ανησυχητικά δεδομένα για το λεκανοπέδιο, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.
Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.