Να μην εκδοθούν στην ΠΓΔΜ οι δύο Σκοπιανοί πράκτορες που κατηγορούνται για συμμετοχή στο σκάνδαλο υποκλοπών του καθεστώτος Νίκολα Γκρουέφσκι, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.
Οι άνδρες είχαν συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενώ ετοιμάζονταν να πετάξουν για Βουδαπέστη, με βουλγάρικα διαβατήρια τα οποία ήταν πλαστά. Αποδείχθηκε ότι ήταν πολίτες της ΠΓΔΜ, υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας στη χώρα τους και διώκονταν με Ερυθρά Αγγελία της Ιντερπόλ, για συμμετοχή στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών του 2015 στα Σκόπια.
Πρόκειται για τον 51χρονο Γκόραν Γκρουγέφκσι και τον 35χρονο Νίκολα Μποσκόσκι. Στους δύο καταζητούμενους είχε δοθεί χάρη από το Δικαστήριο της ΠΓΔΜ η οποία ανακλήθηκε. Η υπεράσπισή τους υποστήριξε σήμερα στον Άρειο Πάγο ότι η ανάκληση έγινε με μη νόμιμο τρόπο, κάτι που έγινε δεκτό από τους δικαστές.
«Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους δικαστές του Αρείου Πάγου που εφάρμοσαν τη νομιμότητα,, αφού η χάρη που τους είχε δοθεί ανακλήθηκε με τρόπο που αντιβαίνει στα διεθνή νομικά δεδομένα», δήλωσε στη Voria.gr ο Παρασκευάς Σπυράτος, συνήγορος των δύο ανδρών και πρόσθεσε ότι «μετά από 11 μήνες κράτησης, οι εκζητούμενοι δικαιώνονται και θα αφεθούν ελεύθεροι».
Οι δύο άνδρες μετά τη σύλληψή τους στη Θεσσαλονίκη είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες και υποστήριζαν ότι είχαν πέσει θύματα σκευωρίας. Ακόμη, είχαν δηλώσει ότι φοβούνται για τη ζωή τους.
Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γίνει γνωστό το 2015 μετά από καταγγελίες, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες των Σκοπιανών πολιτών.
Περισσότερα από 20.000 άτομα -ανάμεσά τους ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, δικαστές, διπλωμάτες, ηγέτες της αντιπολίτευσης, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης- ήταν σε λίστα καταγραφής των τηλεφωνημάτων τους από τις μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ.
Το σκάνδαλο είχε φέρει τη χώρα σε πολιτική κρίση μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ζόραν Ζάεφ την άνοιξη του 2017.
ΠΗΓΗ: voria.gr