Με δημόσια παρέμβαση τους οι εκπρόσωποι των εν ενεργεία στρατιωτικών εξηγούν γιατί είναι αντίθετοι στις αλλαγές – «φρένο» που επιθυμεί να φέρει η πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην εξέλιξη των υπαξιωματικών.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Τις θέσεις τους μάλιστα έχουν κάνει ήδη γνωστές όχι μόνο στην Ηγεσία
του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και στους Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων οι οποίοι συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ανάμεσα στα άλλα οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΕΝΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών) σημειώνουν πως ήδη σήμερα η πολυπληθέστερη κατηγορία που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι αυτή των αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών οι οποίοι θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας τους ενταγμένοι στο Σώμα των Υπαξιωματικών, ενώ η ένταξή τους στο Σώμα των Αξιωματικών έρχεται να καλύψει την ανάγκη να καλυφθούν θέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν απόφοιτοι από τις Σχολές Αξιωματικών.
Μάλιστα όπως σημειώνουν οι στρατιωτικοί ούτε αυτοί είναι αριθμητικά
αρκετοί για την κάλυψη των αναγκών σε αξιωματικούς, και προς πλήρωση των υφιστάμενων αναγκών, τα Γενικά Επιτελεία έχουν εκδώσει διαταγές με τις οποίες αναγνωρίζουν στις υφιστάμενες Διοικήσεις τους το δικαίωμα να αναθέτουν καθήκοντα αξιωματικών σε ανθυπασπιστές και
υπαξιωματικούς.
Επιπλέον η ΠΟΜΕΝΣ θυμίζει με νόημα πως σε ότι αφορά τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) αυτοί υπηρετούν σε όλη την σταδιοδρομία τους ως υπαξιωματικοί, εξελίσσονται μέχρι και τον βαθμό του αρχιλοχία, ενώ κατ΄ εξαίρεση προάγονται σε ανθυπασπιστές (ανδραγαθία). Σε ότι δε αφορά την πρόβλεψη του νόμου αυτή ορίζει την οροφή δυνάμεως τους στους 40.000. Αν βέβαια υπήρχαν 40.000 ΕΠΟΠ αυτός ο αριθμός θα άγγιζε το 50% της οροφής δυνάμεων στο σύνολο του υπηρετούντος μονίμου προσωπικού στις ΕΔ.
Οι στρατιωτικοί τέλος βλέπουν πως με το να μπει φρένο στην εξέλιξη των
υπαξιωματικών όπως επιθυμεί το Υπουργείο υπάρχει ο κίνδυνος οι αλλαγές που θέλει το Υπουργείο να οδηγήσουν στο κλείσιμο των Σχολών
Υπαξιωματικών ενώ αν προχωρήσουν οι αλλαγές και διατηρηθούν οι Σχολές Υπαξιωματικών τότε θα υποβαθμιστούν οι Σχολές.
Οι αντιδράσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στο τσουνάμι αντιδράσεων
που έχουν προκληθεί από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι
προθέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το τελευταίο πάντως να μην προχωρά ούτε σε διάλογο, ούτε καν σε κάποιες διευκρινήσεις για το θέμα για το οποίο έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις και στην Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.