ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες ασφαλείας στις καλοκαιρινές διακοπές για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων

Ειδικότερα, ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, η ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες της χώρας συνιστά τρόπους αποφυγής ανεπιθύμητων ή υπερβολικών χρεώσεων κατά τη σύνδεση στο Internet και τη χρήση δεδομένων και Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ). 

Επιπλέον, η ΕΕΤΤ συστήνει στους καταναλωτές να εφαρμόζουν ειδικές ρυθμίσεις ασφαλείας ώστε να προστατεύουν τη συσκευή και τα δεδομένα από ιούς, απώλεια και κλοπή και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τις πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω κινητών συσκευών. 

• Το «σερφάρισμα». Σε ό,τι αφορά το «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο, η ΕΕΤΤ συστήνει την απενεργοποίηση της αυτόματης σύνδεσης του κινητού στο Internet και την αυτόματη λήψη ενημερώσεων. Αντ’ αυτού συστήνεται η σύνδεση στο Internet να γίνεται μέσω WiFi και μάλιστα σε δίκτυα που απαιτούν κωδικό πρόσβασης, καθώς θεωρούνται πιο ασφαλή από τα ελεύθερα προσβάσιμα δίκτυα. Οι χρήστες ακόμη πρέπει ν’ αποφεύγουν την αποστολή προσωπικών στοιχείων και πληροφοριών (π.χ. κωδικούς), ενώ για το «κατέβασμα» των εφαρμογών προτείνεται να υλοποιείται αποκλειστικά από τα επίσημα app stores και όχι από websites που η προέλευσή τους δεν έχει ελεγχθεί. H EETT αποτρέπει τους χρήστες για την ανταλλαγή αρχείων μέσω bluetooth από άγνωστες πηγές και συστήνει την απενεργοποίηση των συγκεκριμένων συνδέσεων όταν αυτό δεν απαιτείται. 

• Οι «ιοί». Σε ό,τι αφορά τους ιούς, η ρυθμιστική αρχή συστήνει την ανάγνωση του εγχειριδίου οδηγιών του κινητού και τον έλεγχο των ρυθμίσεων ασφαλείας που αυτά προσφέρουν. Ο χρήστης πρέπει να εγκαθιστά το ειδικό πρόγραμμα προστασίας από ιούς, εφόσον δεν διαθέτει η συσκευή του, ενώ ακόμη πρέπει να ενημερώνει σε τακτική βάση το κινητό του, ώστε να αναβαθμίζεται το επίπεδο ασφαλείας της συσκευής. Ακόμη προτείνεται η δημιουργία αντίγραφου των επαφών και των λοιπών προσωπικών αρχείων που έχουν αποθηκευθεί στο κινητό. Μάλιστα, όταν απαιτηθεί η μεταφορά των παραπάνω δεδομένων σε Η/Υ, ο χρήστης συστήνεται να συνδέσει το κινητό του σε έναν υπολογιστή που διαθέτει λογισμικό προστασίας από ιούς. 

• Απώλεια κινητού. Για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων έπειτα από το ενδεχόμενο κλοπής/απώλειας του κινητού, η ΕΕΤΤ συμβουλεύει την ασφαλή αποθήκευση από το χρήστη του ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity), δηλαδή του μοναδικού αριθμού που ταυτοποιεί τη συσκευή. Το ΙΜΕΙ βρίσκεται με το πάτημα των πλήκτρων * # 06 # ή στη συσκευασία της συσκευής και επιτρέπει το κλείδωμα της συσκευής. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΕΕΤΤ συστήνει την εγκατάσταση του ειδικού λογισμικού για τον εντοπισμό της θέσης της συσκευής, αλλά και για τη διαγραφή από απόσταση των δεδομένων σε περίπτωση κλοπής. 

• Φραγή κάρτας. Σε περίπτωση που χαθεί ή κλαπεί ένα κινητό, η ΕΕΤΤ συστήνει την ενεργοποίηση της φραγής της κάρτας SIM ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες χρεώσεις. Εάν ο χρήστης είναι βέβαιος για την κλοπή, συστήνεται να αιτηθεί αμέσως την ακύρωση της κλεμμένης SIM και την έκδοση νέας με τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό. Επίσης συστήνεται η δήλωση της κλοπής στην ΕΛ.ΑΣ. και, αφού λάβει το αποδεικτικό της δήλωσης, να υποβάλει στην εταιρεία του αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής από τα εθνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η απενεργοποίηση πραγματοποιείται μόνο εάν είναι γνωστό το ΙΜΕΙ. 

• Υπηρεσίες περιαγωγής. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες περιαγωγής, η ΕΕΤΤ υπενθυμίζει την εξομοίωση των χρεώσεων στην Ε.Ε., ενώ για τις χώρες εκτός Ε.Ε. συστήνει ο χρήστης να επικοινωνεί με την εταιρεία του προκειμένου να ενημερωθεί για το κόστος κλήσεων, SMS και χρήσης δεδομένων. 

Πηγή: Kathimerini.gr