ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές που κέρδισαν το πρώτο βραβείο και την πρόκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής

Από τους πλέον ευρηματικούς οι μαθητές των Χανίων ξεχωρίζουν με τις ρομποτικές κατασκευές τους και πρωταγωνιστούν στο διεθνές σκηνικό.

Με δυο βραβεία πέρυσι, η ομάδα κέρδισε και δυο φέτος, καθώς διακρίθηκε μεταξύ 150 άλλων σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Θεσσαλονίκη. Τώρα με δικά της έξοδα ετοιμάζεται να ταξιδέψει για την διεκδίκηση του παγκόσμιου βραβείου στον διαγωνισμό που θα λάβει χώρα στην Νότιο Αφρική ή στην Αυστραλία, με την συμμετοχή 900.000 διαγωνιζομένων.

Πρώτο βραβείο και πρόκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής για Χανιώτες μαθητές

Ο προπονητής της ομάδας ρομποτικής “smart bricks”, εξηγεί ότι κάθε κατασκευή απαιτεί πολύπλευρες γνώσεις, ο διαγωνισμός είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία με διαφορετικού επιπέδου επιστήμες, μηχανικής, φυσικής, προγραμματισμό, στατικής. Δηλαδή χρειάζεται ευρύτητα γνώσεων και συνδυασμός τους.

Πρώτο βραβείο και πρόκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής για Χανιώτες μαθητές

Αφιερώνοντας πολλές ώρες από τον ελεύθερο τους χρόνο στο εργαστήριο και με δικά τους έξοδα, τα παιδιά υλοποιούν τις ιδέες τους, οι οποίες μπορεί να μοιάζουν με παιχνίδι, ταΐζοντας έναν μηχανικό Μόμπι Ντίκ, αλλά η επιτυχία τους δίνει το κίνητρο για μεγαλύτερους σχεδιασμούς.

Η 13χρονη Σαβίνα, μαθήτρια, εξηγεί πως «τα ρομπότ αναλαμβάνουν να εκτελέσουν διάφορες αποστολές». Όπως λέει η Ζωή, 14 ετών «ο διαγωνισμός είχε πλάκα, γνώρισαν πολλούς μικρούς νέους επιστήμονες, δημιούργησαν νέες φιλίες και τους έδωσε το κίνητρο για να μάθουν καινούργια πράγματα».

Πρώτο βραβείο και πρόκριση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής για Χανιώτες μαθητές

Για μια ακόμη καινοτομία, με αισθητήρες που λειτουργούν χωρίς την χρήση μπαταριών στο βάθος του ωκεανού, μιλά ο 13χρονος Ίωνας , ο οποίος εκπλήσσει με την συγκροτημένη σκέψη και τις γνώσεις του. Με την βοήθεια μιας γεννήτριας δεμένης σε έναν πλωτήρα θα ανεβαίνει στην επιφάνεια και θα δίνει την απαραίτητη ενέργεια στους αισθητήρες.

πηγή φωτογραφιών ΕΡΤ