Το Λιμενικό Σώμα της Τουρκίας τοποθετήθηκε για το περιστατικό στην Χάλκη. Οι Τούρκοι δεν λένε κουβέντα για τις διασώσεις που έκαναν οι Έλληνες, ούτε για τις επικίνδυνες προκλήσεις τους κατά ελληνικού ελικοπτέρου.
Γράφει ο Κώστας Αττίας
Ζητάνε και τα ρέστα όπως φαίνεται οι Τούρκοι μετά την ένταση που δημιούργησαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην Χάλκη.
Οι Τούρκοι λένε πως το περιστατικό έγινε βόρεια της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και πως μόλις πήραν την πληροφορία για το ναυάγιο έστειλαν τρία πλωτά του Λιμενικού τους τα οποία μετέφεραν 18 διασωθέντες από πλοίο που έπλεε στην περιοχή αλλά και έναν Τούρκο πολίτη που ήθελε να περάσει παράνομα τα σύνορα, φωτογραφίζοντας και πάλι «Γκιουλενιστές» που βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τους 19 που πλοίο τουρκικών συμφερόντων είχε διασώσει και στην συνέχεια προκλητικά αρνήθηκε να δώσει στο Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας ενώ ελληνικά σκάφη είχαν ήδη διασώσει 96 ναυαγούς.
Η Ελλάδα μάλιστα την ίδια ώρα που οι Τούρκοι κάνουν και πάλι το άσπρο – μαύρο τονίζει, επίσημα, από το Λιμενικό της Σώμα, πως η χώρα μας – και με αυτή την επιχείρηση – αποδεικνύει ότι, αφενός φυλάσσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, και αφετέρου σώζει ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Και αυτή η προσπάθεια, όπως τονίζει η χώρα μας, είναι τιτάνια, καθώς οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών ενώ η Τουρκία δεν κάνει τίποτα να τους σταματήσει.
Μάλιστα η Ελλάδα αναφέρει πως ενώ είχε ήδη διασωθεί με απόλυτη επιτυχία και σε ελάχιστο χρόνο, μεγάλος αριθμός ατόμων, κατέφθασαν στην περιοχή δύο, και όχι τρεις τουρκικές ακταιωροί που δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία τους και καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.
«Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, δεκαεννέα (19) συνολικά διασωθέντες. Έτσι, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων» σημειώνει με νόημα η χώρα μας .