Οι συζητήσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε προχωρημένο στάδιο και όπως έγραψε το USAY.gr αυτή την εβδομάδα υπήρξαν σημαντικές επαφές και για τις γαλλικές φρεγάτες στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.
Γράφει ο Κώστας Αττία
Η υπόθεση της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με σύγχρονα πλοία κολλάει, όπως είναι λογικό, στα λεφτά, και στις απαιτήσεις της Ελλάδας για την διαμόρφωση των πλοίων
Για να μαζέψει λεφτά το Πολεμικό Ναυτικό καλεί σε πανστρατιά οικονομικής ενίσχυσης του:
«Χρηματικές Δωρεές υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού κατατίθενται στο λογαριασμό Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) στην Τράπεζα της Ελλάδος, , με αριθμό ΙΒΑΝ 9501 0002 4000 000 0002 6810 2 (Αρ. Λογ 268102), με τα στοιχεία των Δωρητών (Ονοματεπώνυμο, ΔΟΥ/ΑΦΜ, Ποσό Δωρεάς). Πληροφορίες περι Δωρεών, κληροδοσιών κλπ, υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού στο ΤΕΣ (210 3829575 (Εσωτ.13), , email:[email protected]) »
Σημειωνεται πως το ΤΕΣ (Ταμείο Εθνικού Στόλου) έχει αποστολή του την συμπλήρωση των Ναυτικών δυνάμεων του Κράτους με τη διάθεση της περιουσίας του για:
Ναυπήγηση Μαχίμων Πολεμικών Πλοίων.
Αγορά ή μετασκευή Μαχίμων Πολεμικών Πλοίων.
Χορήγηση Δανείων αποκλειστικά για τους σκοπούς ανωτέρω εδαφίων 1 και 2.
Ανέγερση εγκαταστάσεων και εφοδιασμός της επάκτιας άμυνας της χώρας.
Ανέγερση εγκαταστάσεων ξηράς καθαρά Πολεμικού προορισμού.
Προμήθειες παντός είδους Πολεμικού Υλικού.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που το Πολεμικό Ναυτικό απευθύνει τόσο ηχηρά μία δημόσια πρόσκληση για την ενίσχυση του, ενδεικτικό ίσως των αναγκών που υπάρχουν για τον Στόλο, ο οποίος είναι φανερό πως θα κληθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας απέναντι στα σχέδια καταπάτησης της ελληνικής ΑΟΖ από τον Ερντογάν.
Το ιστορικό του Ταμείου από το Πολεμικό Ναυτικό:
Ιστορικό
Το έτος 1866 συστήθηκε για πρώτη φορά η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ» με σκοπό την απόκτηση κεφαλαίων για τη Ναυπήγηση Πολεμικών Μονάδων. Πόροι της εταιρείας αυτής ήταν οι δωρεές διαφόρων πλουσίων Ελλήνων, τόσο της ημεδαπής όσο και των ομογενών του εξωτερικού, καθώς και οι πρόσοδοι του «ΛΑΧΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ» που πρωτοκαθιερώθηκε το 1871. Την διοίκηση της εν λόγω Εταιρείας ανέλαβε δεκαπενταμελής επιτροπή, μέλη της οποίας εξελέγησαν το πρώτον, οι : Θεοδ. Κολοκοτρώνης, εγγονός του γέρου του Μοριά, ως Πρόεδρος, ο Άγγλος φιλέλλην αγωνιστής Ριχάρδος Τζώρτζ, αρχηγός τότε του στρατού, ο Ναύαρχος Κ. Κανάρης, ο Ναύαρχος Κ. Νικόδημος, ο Σπύρος Τρικούπης, ο Γεώργιος Σταύρου ιδρυτής της Εθνικής Τραπέζης, Γ. Ψύλλας, Θρασύβουλος Ζαΐμης, Ανδρέας Γ. Κουντουριώτης, Ευστ. Ηλιόπουλος, Ι.Δ. Σούτσος, Εμμ. Τομπάζης, Κ. Φρεαρίτης, Λουκάς Ράλλης ο πρώτος δήμαρχος Πειραιώς και ο Δημήτριος Μαυροκορδάτος.
Το έτος 1900 διαλύθηκε η παραπάνω ΕΤΑΙΡΕΙΑ και συστήθηκε με το Νόμο ΒΨΟΔ το «ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ» στο οποίο περιήλθε όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία της προαναφερόμενης ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, καθώς και το υπό του Γεωργίου Αβέρωφ καταληφθέν κληροδότημα για τη ναυπήγηση καταδρομικού πλοίου σύμφωνα με την από 30-3-1898 διαθήκη του, που δημοσιεύτηκε στο Ελληνικό Προξενικό Δικαστήριο της Αλεξάνδρειας (16-7-1899).
Ο Ν.ΒΨΟΔ / 1900 και η λοιπή νομολογία που διέπει το Ταμείο Εθνικού Στόλου κωδικοποιήθηκε με το Νόμο 4944 / 1931 που μαζί με μεταγενέστερες τροποποιήσεις- συμπληρώσεις αποτελεί και σήμερα το βασικό Νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΣ. Τα γραφεία διοίκησης του ΤΕΣ στεγάζονται στο ιδιόκτητο κτίριο της οδού Φειδίου 10 -Τ.Κ. 106 78 Αθήνα.
Πρέπει να επισημανθεί η προσφορά των απανταχού Ελλήνων, οι οποίοι στις κρίσιμες για την πατρίδα στιγμές ανταποκρίθηκαν από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δείχνοντας έτσι την ευαισθησία και την αγάπη τους στο ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό. Ενδεικτικά αναφέρονται δωρεές από ομογενείς της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Κίνας, της Αιθιοπίας, και Νέας Ζηλανδίας. Σημαντικές ήταν οι προσφορές των Ι. Βαρύκα, Κ. Νικόδημου, Γ. Αβέρωφ, Σ. Σιδερίδη, Θ. Πετούση, Χ. Σπηλιόπουλου, Μ. Κοργιαλένιου, Δ. Πλατύκα, Γ. Αθανασούλη, Ε. Κέκεση και άλλων, που χαρακτηρίζονται ευεργέτες του Ταμείου Εθνικού Στόλου.
Από την περιουσία του Ταμείου αγοράσθηκαν προπολεμικά το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, τα αντιτορπιλικά «Νέα Γενεά» και «Κεραυνός», 4 ανιχνευτικά τύπου «Πάνθηρ», 3 τορπιλοβόλα τύπου «Βαλκάν», το παλαιό εκπαιδευτικό «Άρης», 2 αντιτορπιλικά τύπου «Ύδρα», το βοηθητικό «Κοργιαλένιος», τορπιλάκατοι, τα αντιτορπιλικά «Β. Όλγα» και «Βασιλεύς Γεώργιος» και σημαντικής αξίας πολεμικό υλικό. Με τη συμπληρωματική ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού το ΤΕΣ συνέβαλε στην απόκτηση και άλλων πολεμικών μονάδων του Ναυτικού όπως 6 Υ/Β τύπου «Παπανικολής». Ακόμη συνέβαλε στην επισκευή πολεμικών μονάδων όπως για παράδειγμα του καταδρομικού «Έλλη», του θωρηκτού «Κιλκίς» κ.λ.π. Από τους πόρους του ΤΕΣ αμέσως μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ανεγέρθηκαν και επισκευάστηκαν οι Ναυτικές Σχολές, οι Ναυτικές Διοικήσεις και τα κτίρια του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.
Τέλος το έτος 1974 με τα γεγονότα της Κύπρου οι Έλληνες εφοπλιστές πρόσφεραν αυθόρμητα 44 εκατομμύρια δολάρια για ενίσχυση του προγράμματος κατασκευής 6 πυραυλακάτων και του εξοπλισμού τους. Αλλά και οι Έλληνες του εξωτερικού μέσω των σωματείων που τους εκπροσωπούσαν για το ίδιο πρόγραμμα πρόσφεραν από το υστέρημά τους το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων.