Το σχέδιο που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη θα κλείνει την πόρτα εξόδου πριν από τα 62 , με στόχο το όριο ηλικίας να φτάσει σταδιακά στα 67 το 2022 ή εναλλακτικά, συνταξιοδότηση στα 62 με 40 χρόνια εργασίας.
Με το πέναλτι πλέον στο 16% για κάθε έτος που βγαίνει κανείς νωρίτερα στη σύνταξη οδηγεί τους συνταξιούχους σε απώλειες της τάξης του 40% από το ποσό της σύνταξης για τουλάχιστον πέντε χρόνια και μέχρι να συμπληρώσουν ηλικιακά το νέο όριο.
Παράλληλα και για όλους τους υπόλοιπους προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς των υπέρ του κλάδου υγείας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για τις κύριες συντάξεις και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες για τα επικουρικές .
Ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν η αύξηση θα εφαρμοστεί από την ψήφιση του νόμου ή αναδρομικά από την 1/1/2015.
Τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται σταδιακά, έξι μήνες κατ' έτος έως το 2020 και κατά 12 μήνες κατ' έτος από το 2020 έως το 2022.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη επεξεργαστεί ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκρούσει στις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των θεσμών οι οποίοι σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων επέμεναν να αγνοούν τον όρο θεμελιωμένα δικαιώματα, ενώ δεν αποκλείεται να απαιτήσουν πιο γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας, δηλαδή όχι μόνο έξι μήνες κατ'έτος.
Αρθρο του μνημονίου, το οποίο μένει να διευκρινιστεί, προβλέπει ότι όσοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τα 67 θα παίρνουν μόνο το αναλογικό ποσό της σύνταξης δηλαδή αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν και το προνοιακό τμήμα που προστίθεται σήμερα στις κατώτερες συντάξεις των 486 ευρώ ,να χορηγείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Αν δε συμφωνηθεί κάποια διαφορετική ερμηνεία , η συγκεκριμένη διάταξη σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν 250 έως 350 ευρώ έως ότου γίνουν 67 ετών.