Η Περιφέρεια Αττικής αναθέτει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για τον καθαρισμό των κοιτών των υδατορεμάτων στην επικράτειά της, για τη διατήρηση της παροχετευτικής τους ικανότητας και συνεπώς την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παραρεμάτιων περιοχών.
Μέχρι σήμερα, και εντός του 2024, από τις εργολαβίες καθαρισμού της Περιφέρειας έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 25.000 κυβικά μέτρα φερτών και απορριμμάτων από τα πλακοσκεπή τμήματα του Κηφισού, ενώ από τα λοιπά ανοικτά τμήματα περισσότερα από 20.000 κυβικά μέτρα.
Οι συγκεκριμένες αποθέσεις, όπως έχει διαπιστωθεί από κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής που έχουν πραγματοποιήσει ήδη αυτοψίες στο σημείο, έχουν πραγματοποιηθεί εντός των ζωνών προστασίας του Κηφισού, αλλά εκτός της κοίτης του, την οποία συστηματικά καθαρίζει η Περιφέρεια Αττικής.
Η αρμοδιότητα επέμβασης στις περιοχές αυτές, καθώς είναι εκτός της κοίτης του Κηφισού, ανήκει στον οικείο Δήμο, εν προκειμένω το Δήμο Αχαρνών.
Όπως προέκυψε από τις αυτοψίες, στην περιοχή που αναφερόμαστε υπάρχουν δύο γειτονικοί επιβαρυμένοι περιβαλλοντικά χώροι:
α) εγκαταλελειμμένος παλαιός εργοταξιακός χώρος (γεγονός στο οποίο συνηγορεί η ύπαρξη παλαιών δακτυλιδιών) με πρόσφατες αποθέσεις αδρανών (ως επί το πλείστον μάρμαρα). Η είσοδος της περίφραξης είναι επίσης ανοικτή (αφύλακτη), με μία παλαιά ταμπέλα με την ένδειξη Δήμος Αθηναίων,
β) στο δεύτερο χώρο, επαγγελματική και συνεχόμενη απόθεση αδρανών και ογκωδών αποβλήτων σε οικόπεδο με ανοικτή πρόσβαση. Ο τακτικός τρόπος της παράνομης απόθεσης προσδίδει, μάλιστα, τον χαρακτήρα της επαγγελματικής φύσης της δραστηριότητας.
Ως εκ τούτου, η Περιφέρεια Αττικής έχει προβεί ήδη στις κάτωθι ενέργειες:
1. Ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος της ΓΑΔΑ (Περιβαλλοντική Αστυνομία) για τις άμεσες ενέργειές τους για παρακολούθηση και τυχόν εντοπισμό των υπευθύνων σε αυτόφωρη μορφή.
2. Ενημέρωση του Α.Τ. Αχαρνών για τη φύλαξη του χώρου.
3. Διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που θα καθορίσει τη διαδικασία αποκομιδής των αποβλήτων, καθώς και την εμπλοκή του Δήμου Αχαρνών.
4. Ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών για υποβάθμιση / ρύπανση του περιβάλλοντος.
Σε αυτή την κατεύθυνση, κρίνεται ιδιαίτερα θετική η πρόβλεψη του Νέου Κώδικα για την Αυτοδιοίκηση που προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για τον πλήρη καθορισμό των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης σχετικά με τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε ανάλογα φαινόμενα να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις και χρονοβόρα γραφειοκρατικά κωλύματα.