«Το ελληνικό κράτος πρέπει να βάλει την ελληνική ομογένεια στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη της χώρας και μίας πραγματικής νέας αρχής για τον Ελληνισμό».
Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή με θέμα: «Οι σχέσεις της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης με την Ομογένεια».
Μεταφέροντας την προσωπική του εμπειρία από τις επαφές του με τους Έλληνες ομογενείς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι «οι Έλληνες της διασποράς αντιλαμβάνονται καλύτερα, ποια είναι η πραγματική εικόνα που έχουν οι λαοί για την Ελλάδα και κυρίως τί είναι αυτό που τους κάνει να την θαυμάζουν και να τη σέβονται».
Σε αυτή την κατεύθυνση επικαλέστηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας για την καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, που γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Μαΐου, με στόχο την ανάδειξη της παγκόσμιας συμβολής της Ελληνικής γλώσσας.
Μία πρωτοβουλία η οποία, όπως ανέφερε, αγκαλιάστηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και «απέδειξε τη δύναμη της συνεργασίας, της σοβαρότητας και της ομαδικής δουλειάς, που ήταν πάντα και το μυστικό της επιτυχίας του Ελληνισμού, όταν κατάφερνε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας με τους Έλληνες της διασποράς είναι η δεκαπενταετής λειτουργία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, επισημαίνοντας πως η Ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισαν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Έλληνες της Ευρώπης για να ενισχύσουν τους δεσμούς της ομογένειας με τη Μητρόπολη, να στηρίξουν τις αρχές και τα δίκαια του Ελληνισμού, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία για τα ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα στο Δίκτυο συμμετέχουν 49 μέλη από τη Γερμανία, 60 μέλη από Δ. Ευρώπη, 31 μέλη από χώρες της Αν. Ευρώπης και 71 μέλη από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (εκτός Ουκρανίας-λόγω της κατάστασης στη χώρα το 2014).
Είναι γεγονός, ανέφερε ο κ. Πατούλης, ότι από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το δίκτυο, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, έχει αναπτύξει δραστηριότητες που σχετίζονται τόσο με την προώθηση εθνικών θεμάτων, όσο και με την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας ενδεικτικά:
-Τη διοργάνωση Εκθέσεων για τα «Μάρμαρα του Παρθενώνα» στο Στρασβούργο και στο Δημαρχείο Φρανκφούρτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.
-Την προώθηση της διακήρυξης για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
-Τη διοργάνωση δύο ημερίδων σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και την επίδρασή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Προσφυγικό Ζήτημα, μεταφέροντας τις εμπειρίες μελών του Δικτύου από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται.
-Τη συγκέντρωση από Γερμανούς πολίτες και φορείς σημαντικού ποσού που απεστάλη για την κάλυψη άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων στη Λέσβο.
-Την υποστήριξη εκπροσώπων της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ευρωπαϊκές πόλεις και την ενθάρρυνση ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ειδικά για ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης απορριμμάτων.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα στηρίξει με πράξεις και έργα τον Ελληνισμό της Διασποράς, «όπως άλλωστε έκανε και στο ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής και στο προσφυγικό». Ωστόσο σημείωσε πως «πρέπει το ελληνικό κράτος να πάρει κάποια στιγμή σοβαρές αποφάσεις» και να βάλει την ελληνική ομογένεια στο επίκεντρο της προσπάθειας για την ανασύνταξη της χώρας, χωρίς να λειτουργεί «φοβικά» απέναντι της.
Παράλληλα τόνισε χαρακτηριστικά πως «για μία αληθινή προσπάθεια για μία Νέα Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μόνο εάν οι ομογενείς- τουλάχιστον όσοι το επιθυμούν- αποκτήσουν δικαίωμα λόγου και ψήφου» και κατέληξε λέγοντας: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ελπίζουμε να κάνει το ίδιο και η Ελληνική Πολιτεία».