ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουρές στα Ειρηνοδικεία για να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη

Εκατοντάδες δανειολήπτες σπεύδουν στα Ειρηνοδικεία για να υποβάλουν αιτήσεις και να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου.

 

 

Οι πρώτοι, μάλιστα, στήθηκαν στις ουρές από τις 4 τα ξημερώματα προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες. Καθημερινά καταθέτουν αίτηση 150 πολίτες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για να οριστεί δικάσιμος ρύθμισης των οφειλών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια πλήρης αίτηση περιλαμβάνει 17 έγγραφα.

Όσοι πάντως υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τα τέλη του έτους έχουν περιθώριο 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να καταθέσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στα Ειρηνοδικεία.

Από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τα οποία θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.

Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, άφησε αιχμές για τις αλλαγές στο νόμο και την αυστηροποίηση των κριτηρίων.

Είπε συγκεκριμένα ότι αυτό που άλλαξε στο νόμο είναι ότι "έγιναν πιο περιοριστικοί οι όροι ένταξης", καθώς "μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και πιο αυστηρά περιουσιακά κριτήρια", και υποστήριξε ότι "αυτό δεν ήταν αναγκαίο αλλά ήταν κάτι το οποίο μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία των θεσμών ότι πρέπει σε όλα να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και σε αυτό το νόμο".