ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Π. Σκουρλέτης: «Η Απελευθέρωση της Αθήνας είναι η ιστορία που ενώνει»

«Η γενναιότητα της αμφισβήτησης και η τόλμη της διεκδίκησης, για ελεύθερη σκέψη και ζωή, είναι η παρακαταθήκη του λαού μας που όχι μόνο άντεξε τριάμισι χρόνια επώδυνης Κατοχής, αλλά κατόρθωσε να αναδυθεί από αυτή πιο δυνατός, περισσότερο σοφός, μα ίσως και πιο αθώος απ'ό,τι οι καιροί αξίωναν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά την έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

 

 

 

Η αυλαία του εορτασμού για την 73η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, άνοιξε με την τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας την οποία μετέφεραν στον Ιερό Βράχο κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων, ενώ τιμές απέδωσε άγημα της Προεδρικής Φρουράς, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και επίσημων προσκεκλημένων. Στο εορταστικό κλίμα συμμετείχε πλήθος κόσμου, πολιτικοί και στρατιωτικά αγήματα ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

«Η Απελευθέρωση της Αθήνας είναι η ιστορία που ενώνει, που γεφυρώνει τις διαφορές, που συνθέτει τις αντιθέσεις, που υποκλίνεται σε όσα, με αγώνες, απώλειες και μεγάλες θυσίες κατακτήθηκαν» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στον χαιρετισμό του.

Κάνοντας αναφορά στους εορτασμούς για την κατατρόπωση του φασισμού που πραγματοποιούνται σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο κ Καμίνης είπε ότι είναι «κρίσιμο να οριοθετηθούμε αποφασιστικά και δυναμικά απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας, έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός στις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της μισαλλοδοξίας». Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «η Απελευθέρωση της Αθήνας, αμόλυντη από τον αδελφοκτόνο εμφύλιο που θα ακολουθούσε, έστειλε και στέλνει ένα μοναδικό μήνυμα ελπίδας, ομοψυχίας, και ειρήνης. Αναδεικνύει τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δηλαδή της κοινωνίας που είναι ανοιχτή, ανεκτική και προπαντός δημοκρατική».

Ο υπουργός Εσωτερικών στην πανηγυρική ομιλία του σημείωσε ότι «Σήμερα προστατεύουμε τη μνήμη του μεγαλείου ενός λαού που στις 12 Οκτωβρίου του 1944 (ήταν και τότε) μια ηλιόλουστη Πέμπτη με ένα ξέσπασμα χαράς και αγαλλίασης γιόρτασαν την αποχώρηση και του τελευταίου γερμανού στρατιώτη. … Γιόρτασαν ένα κατόρθωμα που το κέρδισαν με αίμα, και βάσανα από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης. Με ακατάβλητο σθένος κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Αθήνα, παρά την φονική πείνα, τις εκατοντάδες εκτελέσεις, τα βασανιστήρια και την στρατιωτική ισχύ του κατακτητή».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ