ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον τάφο στην Αμφίπολη Σερρών – Συλημένος ή όχι ο τάφος; Τι λένε οι αρχαιολόγοι;

sunexizontai-oi-anaskafes-sthn-amfipolh-serron-gia-ton-tafo

Απίστευτο το ενδιαφέρον της Παγκόσμιας κοινής γνώμης και των ΜΜΕ για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη Σερρών. Με κομμένη την ανάσα περιμένουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων προκειμένου να ζήσουμε και να ζήσουν μια ανάλογη ανακάλυψη με αυτή της Βεργίνας.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν από σήμερα, με άμεσο στόχο να αφαιρεθεί ο όγκος χωμάτων από τον προθάλαμο, που φαίνεται πως οδηγεί σε δύο θαλάμους, μεταξύ των οποίων και ο ταφικός.

Τα βασικά ερωτήματα – απορίες:

Αν και οι ανασκαφικές εργασίες έχουν παγώσει λόγω συντήρησης και προστασίας των μέχρι τώρα ευρημάτων στην Αμφίπολη Σερρών, ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις εάν ο επιβλητικός τάφος είναι συλημένος, επικαλούμενα ειδικούς αλλά και τις φωτογραφίες που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Αναλυτικά τί λένε οι αρχαιολόγοι για τον τάφο:

«Συλημένος»

Η μικρή οπή, διαστάσεων 40×50 εκατοστών, που εντοπίστηκε στον μαρμάρινο τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο του ταφικού μνημείου από τους δύο θαλάμους που ακολουθούν έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις για το εάν ο τάφος έχει συληθεί τουλάχιστον μία φορά κατά την αρχαιότητα. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας επισημαίνουν πως η ακριβής θέση του τάφου δεν ήταν άγνωστη κατά την αρχαιότητα, αφού οι Ρωμαίοι είχαν μετακινήσει μαρμάρινα μέλη του ταφικού περιβόλου αλλά και τμήματα του λέοντα, που βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, νοτιότερα στον Στρυμόνα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή φράγματος. Τόσο οι σπασμένες σφίγγες στην είσοδο του τάφου όσο και η μικρή οπή αποτελούν, κατ’ αυτούς, αδιάσειστα στοιχεία πως κάποιοι «πρόλαβαν» τους αρχαιολόγους.

«Ασύλητος»

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι υποστηρίζουν με σθένος πως μόνο η αρχαιολογική σκαπάνη θα αποδείξει εάν το ταφικό μνημείο έχει συληθεί ή όχι. Εδώ συγκαταλέγονται και οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής που συνεχίζουν να αισιοδοξούν. Οι «θιασώτες» του «ασύλητου» τάφου υποστηρίζουν πως μπορεί ο τύμβος να ήταν γνωστός κατά την αρχαιότητα, αλλά λόγω της τεχνοτροπίας κατασκευής του δεν μπόρεσαν χρυσοθήρες να εισέλθουν στο εσωτερικό του. Τόσο οι πέτρινοι τοίχοι όσο και το «μπαζωμένο» χώμα στους ενδιάμεσους θαλάμους μαρτυρούν πως ο δημιουργός του τάφου φρόντισε να μην αποκαλύπτονται εύκολα τα μυστικά του. Οι ίδιοι θεωρούν πως η οπή μπορεί να δημιουργήθηκε από αποκόλληση του τοίχου μετά από πιθανό σεισμό και πως οι σπασμένες σφίγγες ίσως να είναι μέρος του αρχαίου τελετουργικού.

Επίσης ποιό είναι το αιγυπτιακό μυστικό στον τάφο της Αμφίπολης:

Οι δύο σφίγγες – φύλακες του τάφου έχουν άρωμα Αιγύπτου, όμως δεν είναι το μόνο στοιχείο. Ειδικοί στις ανασκαφές λένε ότι το σφράγισμα του τάφου είναι αιγυπτιακής μορφής και μάλιστα μοναδικό ως τώρα.

Αρχαιολόγοι που μιλούν στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος εξηγούν ότι στον τάφο της Αμφίπολης μετά την αρχική σφράγιση του μνημείου, τυπική των μακεδονικών τάφων, με ογκόλιθους ακολουθεί μια δεύτερη σφράγιση στα πρότυπα των Αιγυπτίων.

Το μνημείο σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία κατασκευάστηκε και στη συνέχεια μέχρι τον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο “παραγεμίστηκε” με χώμα και άμμο ώστε να μπλοκάρει τελείως ο χώρος και οι πιθανοί τυμβωρύχοι να βρουν αλλεπάλληλα εμπόδια που θα του αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.