Να αναθεωρηθούν οι αναστολές των περίπου 6.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών ζήτησε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Τάκης Παναγιωτόπουλος, προτείνοντας να τους επιβληθούν άλλες ποινές, όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μίλησε για μέτρα που θα αφορούν σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους ανεμβολίαστους καθώς όπως είπε, μπορεί αυτοί να συμβάλλουν περισσότερο στην διάδοση του ιού, ωστόσο αυτός μεταδίδεται από όλους και σε όλους. Όπως είπε, τα όποια μέτρα δεν θα έπρεπε να διαχωρίζουν ή διχάζουν τους πολίτες και μίλησε για μείωση του συγχρωτισμού σε χώρους όπως η διασκέδαση, τα ΜΜΜ ή τα αμφιθέατρα.
Συνεχίζοντας πρότεινε να αναθεωρηθεί η αναστολή εργασίας για τους 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς και να εξεταστούν άλλες ποινές όπως η παρακράτηση μέρους του μισθού τους, ενώ στάθηκε και στη σημασία της ενίσχυσης των εμβολιασμών.
Αναφερόμενος στην συνολική διαχείριση της πανδημίας ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως από τις αρχές του φθινοπώρου δόθηκε το μήνυμα ότι «μπήκαμε σε κανονικότητα» χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά και ότι η διασπορά γίνεται μόνο από τους ανεμβολίαστους κάτι που όπως είπε «δεν στέκει επιστημονικά δυστυχώς».
Εξήγησε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο αλλά παραμένει υπαρκτή αν και χαμηλότερη η πιθανότητα απλής νόσησης ενώ οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν. Ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν χρειάζονται εμμονές για τους ανεμβολίαστους και πως τα μέτρα πρέπει να αφορούν όλη την κοινωνία.
«Δεν είναι καιρός ούτε για διθυραμβικό ούτε για καταγγελτικό λόγο. Μας χρειάζεται να σκύψουμε στα πραγματικά δεδομένα και προβλήματα και να υπάρξει μια συστράτευση και όλου του πολιτικού συστήματος και φορέων της κοινωνίας μόνο έτσι θα πειστεί ο κόσμος για όλα και για τον εμβολιασμό και για τα μέτρα. Να φύγουμε από τυπικές εμμονές», σημείωσε.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε μέτρα για να μειωθεί ο συγχρωτισμός στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, στα αμφιθέατρα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ χαρακτήρισε «ενδιαφέρον μέτρο» τη χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι δεν νοείται να γίνονται μεγάλες εκδηλώσεις. Ο καθηγητής τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας μια ειδική κατάσταση και πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να μειωθεί η διασπορά του ιού το ταχύτερο δυνατό.