ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 1.200 νέοι πρόσφυγες σήμερα στη Χίο

Πλημμύρισαν και πάλι από πρόσφυγες και μετανάστες οι ακτές της Χίου, καθώς η βελτίωση των καιρικών συνθηκών έφερε δεκάδες βάρκες στο νησί. H Ευρώπη φαίνεται ότι δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στην Τουρκία, η οποία το μόνο που κάνει είναι να κερδίζει ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό, τροφοδοτώντας παράλληλα τα ελληνικά νησιά με χιλιάδες νέους πρόσφυγες… 

 

 

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του λιμεναρχείου Χίου ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων τις τελευταίες ώρες υπερβαίνει τους 1200, εκ των οποίων περίπου οι μισοί περισυνελλέγησαν από τα σκάφη του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή, ενώ οι άλλοι είχαν αποβιβασθεί στις ακτές. Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό Δημήτρης Βίτσας, διαπιστώνει μείωση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά «από όταν ανέλαβε το ΝΑΤΟ».

Στην Χίο ήδη βρίσκονταν άλλοι περίπου 1100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι δομές φιλοξενίας τίθενται σε σκληρή δοκιμασία, αφού πλέον οι αριθμοί αρχίζουν και ανεβαίνουν σε επίπεδα μη διαχειρίσιμα. Άλλωστε, η επίσημη εκδοχή του συντονιστικού οργάνου κάνει λόγο για δυνατότητες φιλοξενίας 1100 ατόμων, ενώ πλέον ο συνολικός αριθμός έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 2.250 άτομα. Παράλληλα, βρίσκεται σε ισχύ το ιδιότυπο «εμπάργκο» που έχει επιβάλλει το υπουργείο Ναυτιλίας με την μετακίνηση των ανθρώπων αυτών προς τον Πειραιά, με αποτέλεσμα χθες Τρίτη να φύγουν από την Χίο μόλις 50 άτομα με το τακτικό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας δήλωσε πάντως οτι οι ροές παρουσιάζουν μείωση κατά 50% και πλέον, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, έπεσαν κάτω από 1.000 άτομα τη μέρα, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έφθαναν με βάρκες στην Ελλάδα 2.000 με 2.500 άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο. «Χθες είχαμε κάπου 700 άτομα. Άρα παίζει ένα θετικό ρόλο η παρουσία του ΝΑΤΟ προς το παρόν σε επίπεδο καταγραφής, με την έννοια ότι υπάρχει ένα ''μάτι'' αρκετά ισχυρό» είπε μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

Πηγή: astrapatris.gr