Για τρεις κατηγορίες βιασμού θα δικαστεί στο Εφετείο ο Δημήτρης Λιγνάδης ενώ θα είναι αντιμέτωπος και με το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε μεγαλύτερες ποινές από αυτές που του επιβλήθηκαν πρωτοδίκως, καθώς η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση έφεσης για δύο σκέλη της πρωτόδικης κρίσης για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Η εισαγγελέας Εφετών, Βασιλική Χαλβά, στην οποία η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών, Μαρία Γκανέ, ανέθεσε την μελέτη της πρωτόδικης απόφασης για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, προχώρησε στην άσκηση της έφεσης, κρίνοντας ότι σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρξε ορθή κρίση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Στην δικαστική απόφαση για τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.
Μιλώντας στον Status FM, εξήγησε τη νομική διάσταση της αναστολής εκτέλεσης της ποινής στην υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα να είναι ελεύθερος ο Λιγνάδης μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο που προκάλεσε αντιδράσεις.
«Καταρχήν έχουμε νομοθεσία που προβλέπει τη δυνατότητα του δικαστηρίου να χορηγήσει αναστολή εφόσον έχει ασκηθεί έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Αυτό προβλέπεται από την ποινική δικονομία. Σωστά προβλέπεται, προβλεπόταν ανέκαθεν», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, σε μεγάλο βαθμό το θέμα πήρε διαστάσεις για δύο λόγους και εξήγησε χαρακτηριστικά: «Ο πρώτος ήταν ότι με την αναγγελία της αναστολής υπήρξαν κοινωνικές αντιδράσεις και ο δεύτερος ήταν διότι ξαφνικά με την πρώτη συνειδητοποίηση των αντιδράσεων, η ΕΡΤ ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στον νόμο Παρασκευόπουλου και σε αυτό αντέδρασα και εγώ».
«Οι νόμοι γίνεται για όλους τους πολίτες και όχι για έναν», επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος. Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Status ότι «ο πολίτης σε κάθε περίπτωση έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, είναι η ελευθερία της έκφρασης».
Εξήγησε το νομικό σκέλος της υπόθεσης σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορώ να πω ότι η απόφαση είναι έξω από το γράμμα του νόμου, αλλά ο νόμος αφήνει μια εξουσία κρίσης στο δικαστήριο, μια ελευθερία κρίσης».
«Αισθάνομαι μια προσωπική αγανάκτηση για το γεγονός ότι ένας δράστης με πολύ βαριά ευθύνη κυκλοφορεί ελεύθερος την επόμενη μέρα της καταδίκης του, αλλά αυτό με ενοχλεί ανθρώπινα, δεν κάνω κριτική στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε.
Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ακόμη, με αφορμή τις μακρόχρονες καθυστερήσεις μέχρι να φτάσει μια υπόθεση στο Εφετείο, ότι για να έχουμε ταχύτερη δικαιοσύνη, θα πρέπει ο προϋπολογισμός του κράτους να ρίξει περισσότερα κονδύλια.