Σκάνδαλο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τους διαγωνισμούς για την ανάληψη υπηρεσιών της καθαριότητας όλων των χώρων του ιδρύματος με ετήσιο κόστος 3.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, μετά από σχετικό έλεγχο το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι καταπέλτης καθώς κάνει λόγο για «διαδοχή παρανόμων ενεργειών από το 2009 έως και σήμερα». Ουσιαστικά, μιλάει για μεθοδεύσεις από μέλη του ΕΚΠΑ ώστε οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί για την ανάληψη του καθαρισμού του ΕΚΠΑ να ακυρωθούν και η σχετική σύμβαση να καταλήξει σε ανάθεση σε συγκεκριμένες, ίδιες συνεχώς εταιρείες.
Από το πόρισμα φέρεται να ζητείται η παραπομπή πέντε διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, ενώ νομικοί του ιδρύματος υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών για την πρυτανική αρχή της ίδιας περιόδου. Ο τρόπος ανάθεσης των συμβάσεων καθαριότητας επί πρυτανείας Πελεγρίνη «ευθύνεται» και για τη σημερινή έλλειψη συνεργείων καθαρισμού στο ίδρυμα, καθώς ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, ο οποίος έγινε το 2013, έχει διακοπεί μετά σχετική απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στις 17 Απριλίου 2014.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάληψη της καθαριότητας του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε το 2007 και η σύμβαση με τις εταιρείες που ανέλαβαν το έργο ήταν διετής. Μετά την παρέλευση της διετίας δεν υπήρξε ανάληψη της καθαριότητας μέσω διαγωνισμού αλλά με αναθέσεις.
Μάλιστα, το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ μελετά την περίοδο από το 2009 και μετά, και αναφέρεται σε περίεργες μεθοδεύσεις που περιλαμβάνουν εισαγωγή φωτογραφικών όρων που πληρούν συγκεκριμένες εταιρείες, και κάνει λόγο για «διαδοχή παρανόμων ενεργειών». Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας εξ αυτών των διαγωνισμών ζητεί «ο υποψήφιος ανάδοχος να απασχολεί προσωπικό με ενδεδειγμένη εμπειρία στεγασμένων χώρων ΑΕΙ».
Στο εν λόγω θέμα το πόρισμα απαντά ότι τα κριτήρια σχετικά με την εμπειρία πρέπει να είναι αντικειμενικά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Καθημερινής, για τον τελευταίο διαγωνισμό το 2013 (τον οποίο διέκοψε η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), σε συνεδρίαση της Συγκλήτου (στις 20/3/2014) μέλος της ανέφερε ότι «ο διαγωνισμός ήταν με τη συμφερότερη προσφορά και όχι μειοδοτικός και πρέπει να προκηρυχθεί καθαρά μειοδοτικός διαγωνισμός». Στην περίπτωση του μειοδοτικού διαγωνισμού εκτιμάται ότι το τίμημα θα ήταν έως και 30% μικρότερο των τριών εκατομμυρίων που κατέβαλε το ΕΚΠΑ.