Ο φωτογράφος (με σπουδές Αρχιτεκτονικής στην Ιταλία, Πλαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας στη Γαλλία, μετανάστης στην Κεντρική Ευρώπη, έπηλυς Θεσσαλονικιός από τις αρχές της δεκαετίας του '80) Γιώργος Πούπης πέθανε, σήμερα, από εγκεφαλικό επεισόδιο, 69 χρόνια μετά τη γέννησή του στην Πτολεμαΐδα.
Ο Γιώργος Πούπης υπήρξε εμβληματική μορφή της πόλης, επί 40 και πλέον χρόνια, όχι μόνο από τις ύψιστης αισθητικής φωτογραφίες του (ήταν γνωστότερος για την καταγραφή "εικόνων" του Αγίου Όρους, αστικών τοπίων, νησιών, ανθρώπων –ακόμα και …εννοιών, όπως η πίστη και το …αόρατο).
"Βυζαντινιστή φιλόσοφο" τον χαρακτήριζαν οι φίλοι του ίδιου και της τέχνης του, ο Γιώργος Πούπης υπήρξε προσωπικός φωτογράφος του Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι, φωτογράφος δεκάδων λευκωμάτων για το Άγιον Όρος, τις "Παπαρούνες", τις "Θαυματουργές εικόνες στο Περιβόλι της Παναγιάς στο Άγιον Όρος", τα "Κοχύλια απ' τις ελληνικές θάλασσες", έργα της "Ρωσικής Πρωτοπορίας", ακόμα και το …νερό (μια σειρά 60 φωτογραφιών του που "τραβήχτηκαν" για λογαριασμό της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης είχαν κοσμήσει ειδικό λεύκωμα και εκτέθηκαν προ επταετίας στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης).
"Τα σηµαντικότερα πράγµατα στην τέχνη έχουν γίνει κατά παραγγελία. Όσο πιο περιοριστικά είναι τα πράγµατα τόσο αναζητάς διεξόδους έκφρασης, στιγµιαίες έστω ρωγµές στον περιορισµό. Και η φωτογραφία είναι η κατεξοχήν τέχνη που ξεκινά µε το πραγµατικό και επεµβαίνοντας σ' αυτό µπορεί να φτάσει στο αόρατο. Εκεί που είναι και το νόηµα του ανθρώπου. Όπως και το νερό. Είµαστε νερό. Το στερεό είναι απλώς µια σύµβαση, που κάνει το µυαλό µας µε τη φύση. Θα διαλυθούµε και θα ξαναγίνουµε νερό – το αρχέτυπο ρευστό" έλεγε σε συνέντευξή του με αφορμή τα …"Πορτρέτα του νερού".
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 16:15, από τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη.
Η επόμενη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Πούπη θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο (5 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου) στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης με θέμα τους "Σταυρούς" του Αγίου Όρους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ